Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Tyskland planerar att gripa migranter ”nära gränsen”

Den tyske inrikesministern Nancy Faeser talar under en presskonferens i Berlin, måndagen den 9 september 2024. Foto: Michael Kappeler/dpa/AP

Tyskland kommer att kvarhålla asylsökande nära landets gränser och snabba på utvisningar till andra EU-länder. Det meddelade den tyska regeringen på tisdagen.

Av Göran Fröjdh | 11 september 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Trycket har ökat på Tyskland att minska den oreglerade migrationen efter förra årets kraftiga ökning av illegala gränspassager och flera terrordåd som kopplats till asylsökande som uppehållit sig i landet.

På måndagen lovade den tyska inrikesministern Nancy Faeser att lägga fram en lösning för att snabbt kunna avvisa en migrant om ett annat EU-land visar sig vara ansvarigt för att handlägga asylansökan, skriver Euractiv.1

Den modell som Faeser presenterade på tisdagen kommer dock att följa EU-lagstiftningen, meddelade hon. Den innebär inte att så kallade Dublinfall, som omfattas av den så kallade förstalandsprincipen, kommer att avvisas innan de kommer in i Tyskland.

Inrikesministern sade vid en pressträff i Berlin att regeringen i stället ska satsa på en kombination av migrationscenter nära gränser och snabba asylprocesser.

Precis som förut kommer migranter som tar sig in i landet illegalt att avvisas om de inte ansöker om asyl. Skillnaden blir nu att polisen får befogenhet att skicka asylsökande ”till fängelse eller andra institutioner med strikt övervakning” i syfte att förhindra att de avviker under den tid det tar att granska om ett annat EU-land ska hantera ansökan, förklarade Faeser.

Tyskland har tidigare stött på problem med att verkställa utvisningar av ”Dublinfall”, som den syriske asylsökande som genomförde terrorattacken i Solingen förra månaden. Myndigheterna hade misslyckats att skicka tillbaka mannen till Bulgarien, eftersom han inte befann sig på sin registrerade bostadsadress.

Den tyska regeringen väljer dock inte att utlysa en nödsituation, som Finland nyligen gjorde för att kunna direktavvisa migranter vid gränsen utan att först utreda vilket land som är ansvarigt för asylansökan.

Detta var något som det största oppositionspartiet, borgerliga CDU, ställt som villkor för att förhandla fram ett gemensamt åtgärdspaket tillsammans med Olaf Scholtz regering. Enligt CDU innebär den föreslagna lösningen att enbart migranter som finns med i EU:s databas Eurodac kommer att omfattas, inte de oregistrerade.

På tisdagen kritiserade Polens premiärminister Donald Tusk i hårda ordalag grannlandets beslut att skärpa gränskontrollerna.

– Ur polsk synvinkel är den här typen av åtgärder oacceptabla, säger Tusk enligt Politico.2

Flera grannländer kritiserar också de tyska planerna på att skicka tillbaka migranter.

– Österrike kommer inte att ta emot människor som avvisas från Tyskland. Det finns inget utrymme för det, sade Österrikes inrikesminister Gerhard Karner till tyska kvällstidningen Bild på måndagen enligt Politico.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.euractiv.com/section/politics/news/germany-presents-plans-to-detain-asylum-seekers-close-to-the-border/

2. https://www.politico.eu/article/germany-border-control-donald-tusk-poland-security-irregular-migration/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.