Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Obamas halvbror tänker rösta på Donald Trump – igen

Malik Obama, en halvbror till den förre amerikanska presidenten Barack Obama, talar vid begravningen av Sarah Obama, styvmormor till Barack Obama, vid hennes begravning i sin hemby Kogelo, i västra Kenya, tisdagen den 30 mars 2021. Foto: Amos Aura/AP

I natt svensk tid möts de båda presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump i den första och kanske enda direktsända valdebatten. En som inte kommer att lägga sin röst på demokraterna är Malik Obama, halvbror till expresidenten Barack Obama och stor Trumpbeundrare.

 

Av Göran Fröjdh | 10 september 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Malik Obama, halvbror till USA:s tidigare president Barack Obama, avslöjade nyligen att han skulle lägga sin röst på Donald Trump i höstens presidentval.

Halvbrodern till USA:s 44:e president är född i Kenya men har dubbelt medborgarskap och har hus i delstaten Maryland där han också är registrerad för att rösta. I de senaste två valen har han lagt sin röst på republikanernas kandidat, skriver New York Post.1

”Jag är Malik Obama. Jag är en registrerad republikan och jag röstar på president Donald Trump”, skrev han nyligen i ett inlägg på X.

Avpolletteringen av Kamala Harris kommer strax efter att brodern Barack Obama enligt uppgifter hjälpt den sittande vicepresidenten att vinna nomineringen till att bli demokraternas kandidat i valet den 5 november.

I en intervju 2016 med New York Post sade Malik Obama att han gillade Trumps sätt att ”tala från hjärtat”.

Både Barack och Malik är söner till Barack Hussein Obama Sr, en kenyansk ekonom som dog i en bilolycka 1982. Malik har kallat sitt yngre halvsyskon för en ”djup besvikelse” och har uppgett att demokraternas nominering av Hillary Clinton 2016 var det som slutligen fick honom att överge partiet.

– Hon borde ha vetat bättre i sin roll som väktare av hemligstämplad information, kommenterade Malik avslöjandet om att Clinton använt sig av en privat e-postserver.

– Make America Great Again är en fantastisk slogan, tillade han i intervjun från hemmet i byn Kogelo på den kenyanska landsbygden.

2020 berättade Malik Obama för New York Post att han ”fortfarande var med Trump till 110 procent” och tillade att Joe Biden, då 78 år, ”ser ut som om han ska dö”.

1992 var Malik best man vid bröllopet mellan Barack Obama och Michelle Robinson, och han besökte Vita huset under sin halvbrors tid som president.

Enligt en intervju med New York Post 2020 framgick det att bröderna hamnat i bråk efter Maliks beslut att starta en välgörenhetsorganisation, The Barack H. Obama Foundation. 2011 avvecklades stiftelsen, efter att det avslöjats att de ljugit om sin status som skattebefriad organisation.

En granskning av Maliks inlägg i sociala medier tyder också på att han sannolikt bytt till det republikanska partiet på grund av hans konservativa syn på samkönade äktenskap och abort, skriver New York Post.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://nypost.com/2024/09/05/us-news/barack-obamas-half-brother-malik-says-hes-voting-for-trump/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.