Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Belgien rasar mot ungersk flyktingbussning till Bryssel

Ungerns vice inrikesminister Bence Rétvári, till höger, och landets biträdande polischef Janos Kuczik håller en gemensam presskonferens på busstationen i Népliget, Budapest, Ungern, fredagen den 6 september 2024. I bakgrunden en rad passagerarbussar med upplysta ”Röszke-Bryssel”-skyltar – en väg som skulle ta migranter från Ungerns södra gräns mot Serbien till EU:s högkvarter i Belgien. Foto: Tibor Illyes/MTI/AP

Belgiens utrikesminister och tillträdande EU-kommissionär Hadja Lahbib kritiserar Ungerns planer på att skicka bussar med asylsökande till Bryssel. Lahbib kallar utspelet för en ”provokation”.

Av Göran Fröjdh | 10 september 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Bussningsförslaget, som tillkännagavs av Ungerns vice inrikesminister Bence Rétvári i slutet på augusti, var ett svar på de 200 miljoner euro i böter som landet krävts på efter att Ungern fälldes i EU-domstolen för brott mot unionens asyllagstiftning tidigare i somras.

Redan 2020 fastslog EU-domstolen att landet struntat i att följa EU:s regler genom att ”olagligt kvarhålla” migranter och utvisa dem innan de haft chans att överklaga avslag på sina asylansökningar. Ungerns utspel kom dock till den belgiska utrikesministerns kännedom först i måndags, skriver Politico.1

Hadja Lahbib kallade Ungerns planer för en ”provokation som strider mot europeiska förpliktelser”.

”Migrationspolitik är en gemensam utmaning som måste hanteras solidariskt på ett ordnat sätt av alla medlemsstater”, skrev hon på plattformen X.

I fredags upprepade Bence Rétvári hotet att skicka migranter med enkelbiljett till EU-huvudstaden. Och för att ytterligare betona allvaret höll han en presskonferens på en parkering där gula bussar skyltats med Bryssel som destination.

Lahbib är nominerad till posten som Belgiens nya EU-kommissionär och har gjort sig känd för sin stenhårda hållning mot Budapest. Under landets ordförandeskap uppmanade hon EU-ländernas regeringar att inleda en process för att frånta Ungern – som är ordförandeland sedan i juli – landets rösträtt.

Nicole de Moor, Belgiens migrationsminister, fördömde också idén och sade att den ”visar på en brist på respekt för europeiska institutioner”.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.politico.eu/article/belgium-foreign-minister-incoming-eu-commissioner-hadja-lahbib-hungary-plan-bus-asylum-seekers-brussels-migration-policy/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.