Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Tysk migrationstopp vill skicka asylsökande till Rwanda

Hope Hostel i Rwandas huvudstad Kigali, en av de anläggningar där migranter från Storbritannien var tänkta att bo. Foto: Atulinda Allan/AP

I efterdyningarna av terrorattacken i tyska Solingen, där en syrisk asylsökande knivdödade tre, föreslår landets migrationskommissionär att asylsökande deporteras till Rwanda.

Av Göran Fröjdh | 6 september 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Det är Joachim Stamp, Tysklands särskilda kommissionär för migrationsavtal, som kom med förslaget att deportera migranter till Rwanda i de fall där det är svårt att skicka tillbaka dem till sina hemländer, skriver Deutsche Welle.1

Stamp, som utsågs till migrationskommissionär i februari 2023, arbetar under inrikesministeriet med uppgiften att sluta avtal med nyckelländer för att minska den oreglerade migrationen till Tyskland.

Joachim Stamp anklagade i en podd Ryssland och Belarus för att driva på migrationen till EU som en del av ländernas ”hybridkrigföring” och ansåg att asylsökande som kommer via dessa länder borde skickas till ett tredje land som Rwanda.

Joachim Stamp, som är medlem i det liberala FDP, sade i intervjun att den tyska regeringen kunde ”dra nytta av de befintliga strukturer som ursprungligen byggdes upp för Storbritannien” i Rwanda.

Storbritanniens tidigare konservativa regeringar satsade 318 miljoner pund på att sjösätta sin plan för att skicka asylsökande till Rwanda, och en stor del av pengarna gick till att bygga upp mottagningsläger på plats i landet, skriver The Telegraph.2

Landets nye premiärminister Keir Starmer skrotade dock Rwandaplanen direkt efter att Labour vunnit parlamentsvalet i juli. I stället riktades fokus mot migrantsmugglingen i småbåtar över Engelska kanalen.

Utvisningar har blivit ett hett ämne i Tyskland efter den dödliga knivattack i staden Solingen, som begicks av syrisk asylsökande som fått avslag på sin ansökan.

I kölvattnet på attacken har Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lovat att senast i december presentera nya lagförslag för att påskynda utvisningarna. Huruvida deportationer till tredje land ingår i dessa förslag är inte känt.

En talesman för Rwanda sade till The Telegraph att landet är öppet för att diskutera asylavtal med Tyskland.

– Rwanda har varit helt öppet med att landet gärna samarbetar med alla och delar en önskan om att hitta en långsiktig lösning på migrationsfrågan, sade talespersonen.

Den konservative skugginrikesministern James Cleverly gick till hårt angrepp mot den sittande labourregeringen.

– Labours första beslut i regeringsställning var att skrota Rwandaplanen. Nu vill Tyskland använda de anläggningar som vi har  byggt. De enda som tjänar på Labours hänsynslösa invandringspolitik är människosmugglare och EU, sade Cleverly till The Telegraph.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.dw.com/en/germany-migration-commissioner-proposes-rwanda-deportations/a-70138163

2. https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/09/05/germany-could-adopt-rwanda-plan-paid-for-by-uk/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.