Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Zuckerberg: FBI fick oss att trycka ner Bidenavslöjande

Metas vd Mark Zuckerberg, till höger, med andra vittnen, från vänster, TikToks vd Shou Zi Chew och X:s vd Linda Yaccarino, vittnar inför en utfrågning i senatens rättsutskott på Capitol Hill i Washington, onsdagen den 31 januari 2024, för att diskutera barnsäkerhet på internet. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Metas vd Mark Zuckerberg erkände på måndagen att Vita huset pressat Facebook att censurera covidrelaterat innehåll under pandemin. Han medgav också att det var fel att begränsa synligheten för New York Posts avslöjande om Hunter Biden strax före presidentvalet 2020.

Av Göran Fröjdh | 27 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Mark Zuckerbergs erkännande gjordes i ett brev ställt till ordföranden för kongressens justitieutskott, republikanen Jim Jordan. I brevet medgav Zuckerberg att höga tjänstemän i Bidenadministrationen, även från Vita huset, vid upprepade tillfällen pressat Meta att ”censurera” innehåll om covidpandemin 2021. Det skriver New York Post.1

Bland inläggen som Vita huset begärde att Meta skulle radera utgjorde ett flertal ”humor och satir”, enligt Facebooks grundare som uppger att han idag ångrar att han tillmötesgick vissa av kraven.

”Jag anser att pressen från regeringen var felaktig och jag beklagar att vi inte var mer frispråkiga om det som skedde”, skrev Zuckerberg och fortsatte:

”Som jag förklarat för vårt team känner jag starkt att vi inte borde kompromissat med våra innehållsregler på grund av påtryckningar, oavsett vilken administration det gäller. Vi kommer att motsätta oss liknande försök i framtiden.”

Han medgav också att det varit ett misstag att begränsa exponeringen av New York Posts exklusiva avslöjande om Hunter Bidens bärbara dator, som publicerades bara veckor före valet 2020. Som motivering till Facebooks beslut att begränsa delningen av artikeln uppgav Zuckerberg att FBI varnat Meta om ”en potentiell rysk desinformationsoperation” riktad mot familjen Biden och den ukrainska gasjätten Burisma, där sonen Hunter satt i styrelsen.

”Det har senare klargjorts att rapporteringen inte handlade om någon rysk desinformation. Sett i backspegeln borde vi inte ha begränsat synligheten för artikeln”, erkände Metachefen som försäkrar att plattformen idag infört nya riktlinjer för att säkerställa att liknande censur av nyheter inte upprepas.

New York Posts granskning om Hunters Bidens bärbara dator, som lämnats in på reparation och sedan glömts bort, avslöjade att presidentens son skickat tusentals epostmeddelanden till olika affärspartner där han tycktes använda sina politiska kontakter för att göra affärer med utlandet.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://nypost.com/2024/08/27/us-news/mark-zuckerberg-admits-biden-admin-pressured-facebook-to-censor-covid-content-says-it-was-wrong-to-suppress-hunter-laptop-coverage/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.