Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Stort universitet i USA förbjuder maskering och tältläger

En student håller en röd handske för att protestera under en invigningsceremoni inne i Pauley Pavilion på UCLA campus i Los Angeles, fredagen den 14 juni 2024. Foto: Damian Dovarganes/AP

Ansedda University of California har inför terminsstarten utfärdat förbud mot att bygga läger på universitetsområdet. De nya reglerna införs efter vårens våldsamma demonstrationer på flera av USA:s toppuniversitet.

 

Av Göran Fröjdh | 22 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Universitetetsstyrelsens ordförande Michael Drake har skickat ut ett mejl inför starten på höstterminen där han presenterar de nya reglerna. Ledningen kommer även fortsatt att försvara rätten att uttrycka skilda åsikter, samtidigt som nya begränsningar införs i syfte att upprätthålla ordningen på Campus. Att campa, slå läger eller bygga upp ”otillåtna strukturer” förbjuds och åtgärder som begränsar rörelsefriheten på campus stoppas.

Det blir också förbjudet att maskera sig för att dölja sin identitet, och studenter blir skyldiga att visa legitimation på anmodan från polis och vaktpersonal, skriver The Algemeiner.1

”Målet är att alla som ingår i vår gemenskap ska känna stöd i att kunna uttrycka sig fritt och fortsätta bedriva sina studier, forskning och annat arbete på våra campus”, skriver Drake i brevet.

De skärpta reglerna är ett svar på de tumultartade demonstrationerna under våren, där propalestinska aktivister – av vilka flera öppet hyllade terrorgruppen Hamas – ockuperade campusområden. Judiska studenter och medborgarrättsgrupper beskrev lägren som nav för antisemitism och terrorpropaganda.

I vissa fall försvarade tältlägren som upprättades i ”Solidaritet för Gaza” även av universitetsledningarna.

Vid University of California Los Angeles (UCLA)2 beordrade rektorn Gene Block att läger där skulle skyddas med fysiska barriärer och vaktas av polis. Under den tid som lägret fanns på plats hindrades judiska studenter från att röra sig fritt i området och stoppades från att ta sig  till sina lektioner om de inte uttryckligen tog avstånd från ”sionism”. Denna policy upprätthölls av campuspolisen på UCLA utan större betänkligheter, enligt The Algemeiner.3

I förra veckan slog en federal domstol fast att UCLA:s agerande bröt mot lagen, skriver tidningen.

UCLA är inte ensamma om att skärpa reglerna inför det nya läsåret. För några dagar beslutade George Washington-universitet att stänga av den propalestinska studentorganisationen (SJP) under hela höstterminen och på Harvard sattes skyltar upp som uttryckligen förbjuder ”resning av tält och andra tillfälliga strukturer”.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.algemeiner.com/2024/08/20/university-california-bans-encampments-face-masks-all-campuses/

2. University of California (UC) består av ett flertal universitet och campus, däribland UC Berkeley, UCLA och UC San Diego.

3. https://www.algemeiner.com/2024/08/14/ucla-allowing-pro-hamas-protesters-exclude-jews-gaza-encampment-area-abhorrent-federal-judge-says/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.