Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

EU:s gränspolis satsar på drönare för att stoppa migranter

Kropparna av några av de 64 migranter som saknats i Medelhavet efter att deras fartyg förliste utanför Italiens södra kust tas i land vid den italienska södra hamnstaden Roccella Ionica, tidigt på onsdagen den 19 juni 2024. Foto: Valeria Ferraro/AP

Tidigare i somras uppmanade medlemsländerna EU-kommissionen att stärka bevakningen av unionens yttre gränser. Nu har EU:s gränspolis Frontex beslutat satsa 400 miljoner euro på att att köpa in fler drönare och annan avancerad övervakningsteknik.

Av Göran Fröjdh | 21 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Ylva Johansson, Sveriges avgående EU-kommissionär för inrikes frågor, har agerat efter EU-ländernas begäran om stärkt gränsskydd i somras. EU:s visumhantering kommer att skärpas och hundratals miljoner euro öronmärks för att stärka unionens yttre gränser.

I sitt tal till Europaparlamentet inför sitt omval i juli, tillkännagav kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU skulle tredubbla gränspolisen Frontex personalstyrka och att utse en ny ”Medelhavskommissionär” med ansvar för att att stoppa irreguljär migration till medlemsländerna i syd, skriver Euractiv.1

Under sommaren har Frontex påbörjat processen med att stärka övervakningen. Fler drönare utrustade med system för havsövervakning ska köpas in, liksom mörkerglasögon och avancerade it-system. Totalt kommer notan att landa på närmare 400 miljoner euro.

Frontex ökande användning av drönare har dock ifrågasatts av människorättsgrupper. 2022 avslöjades att övervakningsbilder från drönare baserade på Malta använts av de libyska myndigheterna för att pressa tillbaka migrantbåtar i Medelhavet.

En rapport från Human Rights Watch från 2021 hävdade att 10 000 människor stoppats till sjöss av libysk kustbevakning och tvingats vända tillbaka, till följd av underrättelseinformation från Frontex.

”Utan information från EU skulle den libyska kustbevakningen inte ha de tekniska och operativa resurserna att övervaka båtarna i en sådan skala”, heter det i rapporten.

Enligt kritikerna kan en ökad användning av drönare leda till att färre europeiska räddningsfartyg behöver sändas ut för att undsätta migranter i sjönöd. Med färre EU-fartyg ökar sannolikheten för att länder utanför EU kommer att gripa in, vilket innebär att EU slipper skyldigheten att föra iland dessa migranter.

Frontex bemötte inte kritiken utan betonade sitt uttalade mål att stoppa människohandel.

”Smugglare klämmer in människor i osäkra båtar utan vare sig flytvästar, mat, vatten eller bränsle, med liten omsorg för deras säkerhet. Det är därför det är avgörande att upptäcka människor i nöd till sjöss innan det är för sent”, svarar Frontex i ett skriftligt uttalande till Euractiv.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.euractiv.com/section/politics/news/frontex-goes-drone-shopping-as-eu-looks-to-keep-migrants-out/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.