Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Så viktiga är de arabamerikanska väljarna för Kamala Harris

Propalestinska demonstranter marscherar under ett besök av president Joe Biden i Warren, Michigan, den 1 februari 2024. Vissa arabiska amerikanska ledare i Michigan uttrycker försiktig optimism om vicepresident Kamala Harris presidentkampanj efter månader av upprördhet över Bidens hantering av kriget mellan Israel och Hamas. Foto: Paul Sancya/AP

Demokraternas Kamala Harris chanser att vinna valet och bli USA:s nästa president kan komma att avgöras av unga propalestinska väljare och en liten men ombytlig minoritet i Michigan – amerikaner med arabisk härkomst.

Av Göran Fröjdh | 21 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Kamala Harris första möte med propalestinska demonstranter sedan hon blev Demokraternas presidentkandidat var vid ett kampanjmöte i Michigan den 7 augusti. Harris tal stördes av högljudda demonstranter som skanderade ”Kamala, Kamala, du kan inte  gömma dig! Vi kommer inte att rösta för folkmord!”

Talkörerna fick Harris att tappa tålamodet:

– Vet ni vad? Om ni vill att Donald Trump ska vinna, säg det då. Annars är det jag som pratar, sade hon.

Platsen för konfrontationen var inte helt överraskande Michigan, en av de så kallade vågmästarstaterna i höstens presidentval, skriver Economist.1

Det är dessutom den delstat där protesterna varit som mest högljudda mot Joe Bidens hantering av Gazakriget. Vid Demokraternas primärval i Michigan i februari proteströstade 13 procent på en icke namngiven kandidat, i stället för på Biden.

Mest utbredd var proteströstningen på universiteten och i staden Dearborn, där en stor del av stadens invånare har rötter i arabvärlden. I Dearborn valde en majoritet den ”icke-namngivna” kandidaten.

Biden vann visserligen, men proteströsterna visade hur unga propalestinska väljare och den lilla men ombytliga arabamerikanska väljarkåren i Michigan kan komma att spela en avgörande roll i höstens val.

Arabamerikanska väljarna har svängt i sina politiska sympatier genom åren. Den republikanske presidenten George W Bush vann en majoritet av de arabiska rösterna i Michigan vid valet 2000. Efter den 11 september 2001 och invasionen av Irak, svängde dock arabamerikanerna och i de fem följande valen gick deras röster till Demokraterna.

I mellanårsvalet 2022, långt före kriget i Gaza, återvände dock arabamerikanerna till Republikanerna, då ”kulturkriget” kom till Dearborn. Skolbibliotekens beslut att ta in ungdomsböcker med homosexuella budskap möttes av protester hos den moralkonservativa arabiska befolkningen,

Samma år hölls folkomröstning om att skriva in rätten till abort i delstatens konstitution. En majoritet röstade för ändringen, men i delar av Dearborn och staden Hamtramck, där en stor jemenitisk minoritet bor, var en övervägande del starkt emot förslaget.

Demokraten Gretchen Whitmer vann guvernörsvalet i Michigan samma år – men hennes andel av rösterna rasade kraftigt i de arabiska valdistrikten i Dearborn.

I juni uppgav runt 65 procent av de demokratiska väljare som sade sig sympatisera med palestinierna i Gazakonflikten att de hade en positiv syn på Kamala Harris. I den första opinionsmätningen efter Joe Bidens avhopp hade hennes popularitet i denna grupp ökat med 14 procentenheter. Samtidigt har Harris även ökat sitt stöd hos de demokrater vars sympatier ligger hos Israel – från tidigare 73 till 89 procent.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.economist.com/united-states/2024/08/13/can-kamala-harris-win-michigan-without-arab-american-voters

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.