Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Majoritet av britterna skulle rösta för att gå med i EU igen

Konstnären Kaya Mar håller upp en karikatyr vid porten innan Storbritanniens premiärminister Keir Starmer lämnar 10 Downing Street för att delta i premiärministersessionen i parlamentet i London, onsdagen den 24 juli 2024. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Den brittiska allmänheten skulle med bred marginal rösta för att gå med i EU om en ny folkomröstning skulle hållas idag. Det visar en ny rikstäckande opinionsundersökning.

Av Göran Fröjdh | 14 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Undersökningen, som gjordes av opinionsinstitutet Yougov, skedde åtta år efter brexitomröstningen i Storbritannien. Resultatet visar att allmänhetens stöd för att gå med i den Europeiska unionen idag ligger på 59 procent, medan 41 procent är emot en återgång.

Opinionsundersökningen visar också att det finns ett brett stöd hos allmänheten för att knyta närmare band till EU, skriver Politico.1

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer har betonat att hans Labourregering inte kommer att verka för att gå med i vare sig EU, unionens inre marknad eller tullunion under hans tid vid makten. Starmer, 61, har tidigare sagt att han inte tror på någon återanslutning under hans livstid.

Trots Labours jordskredsseger i valet den 4 juli anser en majoritet av väljarna, 51 procent, att Starmer saknar mandat att leda landet till ett nytt EU-medlemskap. Yougovundersökningen visar dock att nära hälften av väljarna stödjer ett närmande till EU.

I Labours valmanifest lovade partiet att återupprätta Storbritanniens handelsrelationer med EU och arbeta för en ny gemensam säkerhetspakt. Den nye utrikesministern David Lammys första utlandsresor gick till Tyskland, Polen och Sverige i ett försök att signalera en nystart av förbindelserna.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.politico.eu/article/uk-poll-vote-rejoin-eu-brexit-new-referendum-pm-keir-starmer/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.