Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Pakistanska smuggeldrönare växande problem för Indien

Det här fotot som släpptes av det ryska försvarsministeriets presstjänst lördagen den 20 april 2024 visar drönare på himlen under den ryske försvarsministern Sergej Sjojgus besök på övningsfältet i Moskvas militärdistrikt. Foto: Ryska försvarsministeriets presstjänst/AP

Smuggeldrönare som skickas över gränsen från Pakistan har blivit ett allt större problem för Indien på senare år. Sedan förra året har det skett en fördubbling av antalet gränskränkningar med drönare.

Av Göran Fröjdh | 14 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Indiska myndigheter uppger att antalet pakistanska drönare som korsat gränsen till Indien inte bara har fördubblats det senaste året. Drönarna har också blivit mindre och kan flyga på en kilometers höjd – något som försvårar upptäckt. Det skriver Eurasian Times.1

Indiens gränsövervakningsstyrka BSF, som ansvarar för bevakning av gränsen mellan Indien och Pakistan, påträffade 95 drönare, lastade med insmugglade vapen, ammunition och narkotika under 2023.

De flesta av drönarna är tillverkade i Kina och har både civila och militära användningsområden.

Indien har försökt att täppa till sitt luftrum genom att installera fler antidrönarsystem och övervakningskameror längs de värst utsatta gränsavsnitten. Ansträngningarna har dock varit förgäves – sedan början av året har antalet beslagtagna drönare ökat till 137 stycken. Dessa kom med en last bestående av 28 vapen och 160 kilo heroin.

Vapen- och drogsmuggling landvägen har nästan helt upphört, idag sker merparten av inflödet till Indien med hjälp av drönare.

Generalinspektören för BSF i Punjab, Atul Fulzele, uppgav vid en presskonferens i Jalandhar att alla drönare som påträffats vid kontroll visat sig komma från kinesiska Mavic.

– Tidigare hade drönarna en lastkapacitet på 3-4 kg, ett tydligt ljud och de kunde ofta upptäckas visuellt. Men de nya, mindre drönarvarianterna som bara kan bära 500 gram, är ljudlösa och kräver helt andra motmedel, sade Fulzele.

Enligt Fulzele pekar bevis mot att Pakistans gränsstyrkor är inblandade i drönarsmugglingen.

– Vi har tillgång till de exakta koordinaterna där drönarna startat. Eftersom de flygs från platser mycket nära gränsen talar allt för att verksamheten är statligt sanktionerad.

Underrättelsetjänsten hävdar att drönarna används för att släppa ner paket med afghanskt heroin, som sedan finansierar terrorism i Kashmir och Punjab.

Terrorgrupper som Lashkar-e-Taiba, med läger på bägge sidor av gränsen, använder de drönarna för att frakta vapen, sprängämnen och droger över gränsen.

Under 2023 gjordes totalt 514 drönarobservationer varav 121 sköts ner. Detta har lett till att enorma mängder narkotika har tagits i beslag.

Punjabs guvernör Banwarilal Purohit sade i maj 2024 att antidrönarteknik skulle installeras längs hela gränsen mot pakistanska gränsen inom ett år för att stoppa smuggling av droger och vapen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.eurasiantimes.com/chinese-made-pakistani-drone-minions/
Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.