Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Wikipedia höll omröstning om att kalla Gazakriget för folkmord

Skadade evakueras efter en bombattack i Rafah i vintras. Foto: Hatem Ali/AP

Redaktörerna för uppslagsverket Wikipedia har röstat för att ändra rubrik på artikeln om om kriget i Gaza. Israel anklagas nu för att gjort sig skyldigt till folkmord i striderna mot terrorgruppen Hamas.

Av Göran Fröjdh | 9 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Efter månader av debatt beslutade redaktörerna att rubriken på den engelskspråkiga Wikipediaartikeln ”Anklagelser om folkmord i den israeliska attacken på Gaza 2023” skulle bytas till ”Folkmordet i Gaza”. Det skriver Algemeiner.1

Det ändrade Wikipediainlägget2 stödjer sig nu på uppgifter från akademiker, historiker, forskare och tjänstemän som stödjer bilden av att Israels krig i Gaza uppfyller kraven för att betecknas som folkmord. Frågan har dock inte prövats juridiskt i domstol.

”En majoritet av de mestadels USA-baserade Mellanösternforskarna tror att Israels handlingar i Gaza är avsedda att göra det obeboeligt för palestinier, och 75 procent av dem hävdar att Israels handlingar i Gaza utgör antingen ”stora krigsförbrytelser som liknar folkmord” eller är ”folkmord”, står det i den ändrade artikeln.

Bland experterna som citeras flitigt hittas Francesca Albanese, FN:s specialrapportör om människorättssituationen i de palestinska områdena. Enligt Algemeiner har Albanese en lång historia av att använda sin FN-roll för att nedvärdera Israel och till synes rationalisera Hamas attacker mot den judiska staten.

Efter terrorattacken den 7 oktober sa Albanese att hon inte ansåg att Israel kunde åberopa FN-stadgans artikel om självförsvar mot Hamas, eftersom Gaza inte är en stat. Och i början av juni kritiserade hon Israel för att ha dödat alltför många palestinier vid fritagningen av fyra gisslantagna på Gazaremsan. Både USA och Israel har krävt att hon ska sparkas från sin post, och Hillel Neuer, direktör för UN Watch, ett fristående organ som granskar FN, sade i juni att Albanese är ”historiens första FN-rapportör som fördömts både av Frankrike, Tyskland och USA för sin antisemitism”.

En talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet uppgav till Fox News att Albaneses anklagelser om folkmord var ogrundade.

Wikipediaartikeln nämner organisationer och nyhetssajter som källor, inklusive den antiisraeliska gruppen Jewish Voice for Peace och Turkiets antisionistiska, statliga nyhetsbyrå Anadolu. Gazas hälsoministerium, som styrs av Hamas, anges som källa till statistik om antalet offer som nämns i artikeln.

Dessutom nämns namnkunniga profiler som också anklagat Israel för folkmord, däribland den amerikanske senatorn Bernie Sanders, kongressledamoten Rashida Tlaib, Greta Thunberg, rapparen Macklemore och mottagaren av Nobels fredspris Malala Yousafzai.

Flera redaktörer var kritiska till rubrikändringen och säger att den bryter mot Wikipedias neutralitetsregler.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.algemeiner.com/2024/08/06/wikipedia-editors-vote-accuse-israel-genocide-ongoing-hamas-war-gaza/

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Gaza_genocide

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.