Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Nasas astronauter kan bli fast i rymden fram till nästa år

Astronauterna Suni Williams och Butch Wilmore håller presskonferens ombord den internationella rymdbasen ISS i juli. Foto Nasa via AP

Testpiloterna Butch Wilmore och Suni Williams skulle bara göra ett veckolångt besök på den internationella rymdstationen ISS. Nu kan de i värsta fall behöva vänta till nästa år för att komma hem.

Av Göran Fröjdh | 8 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Det som skulle blivit en veckolång vistelse för de bägge Nasa-astronauterna kan i stället komma att bli en åtta månader lång vistelse ombord på ISS, om den amerikanska rymdstyrelsen gör bedömningen att Boeings nya Starliner-kapsel inte är säker nog att användas för hemtransporten. I så fall måste Nasa hyra in sig i en kapsel från Elon Musks Spacex – som har två lediga platser först i februari.

Det nedslående beskedet kom på onsdagen, efter att Nasa uttryckt oro för säkerheten hos Boeings nya Starliner-kapsel, efter att problem med styrraketerna upptäcktes strax före dockningen. Därför kan Nasa nu behöva skicka tillbaka Starliner till jorden – tom, skriver Le Monde.1

– Många människor har sagt att de är oroliga, men vi har ännu inte tagit beslut om vilken väg vi ska ta, sa Ken Bowersox, Nasas chef för bemannade rymdfärder vid ett möte nyligen.

Ett slutligt besked väntas i mitten av denna månad.

Boeing utfärdade ett kort uttalande efter Nasas besked och upprepade sin övertygelse om att rymdkapseln fortfarande skulle kunna ta hem astronauterna på ett säkert sätt. ”Vi tror fortfarande på Starliners förmåga”, uppgav företaget.

Elon Musk har haft det motigt den senaste tiden. Han har anklagats av den brittiske premiärministern Keir Starmer för att elda på högerextremt våld och hans elbilsföretag Tesla går sämre än väntat. Men rymdbolaget Spacex går som en raket (!) och har på bara några år etablerat sig som det ledande privata alternativen för alla som vill ha upp något i omloppsbana, däribland Nasa.

Nästa bemannade Spacex-flygning blir den tionde som sker på uppdrag av Nasa och är planerad till slutet av september. Den är dock redan fullbokad.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.lemonde.fr/en/science/article/2024/08/08/nasa-says-astronauts-may-be-stuck-in-iss-until-2025_6711206_10.html

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.