Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Iran förbereder sig på krig – begär luftförsvar från Ryssland

På det här fotot, som släppts av det iranska presidentkansliet, skakar president Masoud Pezeshkian, till höger, hand med sekreteraren i Rysslands säkerhetsråd, Sergei Shoigu, under deras möte på presidentens kontor i Teheran, Iran, måndagen den 5 augusti 2024. Foto: Det iranska presidentkansliet/AP

Sergej Shojgu, Rysslands tidigare försvarsminister och nära allierad till president Putin, anlände till Teheran igår för samtal med Irans president Masoud Pezeshkian. Enligt inhemska medier vill Iran ha avancerade luftförsvarssystem från Ryssland.

Av Göran Fröjdh | 6 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Efter att Hamas ledare Ismail Haniya dödades i ett bombdåd i Teheran i förra veckan – en attack som Iran håller Israel ansvarigt för – förbereder sig världen på Irans svar. Många fruktar att det riskerar att utlösa ett storkrig i regionen.

Rysslands sändebud, den tidigare försvarsministern Sergej Shojgu, mötte Irans nya president Masoud Pezeshkian och befälhavaren för de iranska väpnade styrkorna, Mohammad Bagheri. Den senare leder planeringen av de militära insatserna mot Israel, skriver New York Times.1

Shojgus besök ses som bevis på den nära alliansen mellan Iran och Ryssland, som stärkts sedan kriget i Ukraina inleddes 2022. Iran har försett Ryssland med stora mängder attackdrönare och länderna skrev nyligen under ett avtal om utökat samarbete på försvars- och underrättelseområdet.

En medlem av revolutionsgardet med insyn i förhandlingarna uppgav att Ryssland redan börjat leverera avancerad radar- och luftförsvarsutrustning till Teheran.

Amerikanska och israeliska tjänstemän säger att de förväntar sig att Iran och dess allierade grupper i regionen ska inleda en stor och samordnad attack mot Israel inom kort. Grupperna, kända som ”motståndsaxeln”, innefattar Hizbollah i Libanon och huthirebellerna i Jemen.

Även om Ryssland också har nära ekonomiska och kulturella band till Israel menar analytiker att Ryssland inte har råd att tacka nej till Irans begäran om hjälp – eftersom de är beroende av de iranska drönarna i Ukrainakriget.

– Frågan är hur ryssarna ska lugna ner känslorna i Teheran utan att förstöra relationen med Israel, säger försvarsanalytikern Colin P Clarke, policychef vid underrättelse- och säkerhetskonsulten Soufan Group.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.nytimes.com/live/2024/08/05/world/israel-iran-hezbollah-gaza?smid=url-share#russian-emissary-visits-tehran-at-a-tense-moment-as-iran-asks-for-military-aid

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.