Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

USA-politiker stäms för uppvigling till antisemitism

Pro-palestinska demonstranter som ockuperar Hamilton Hall sitter på en avsats och betraktar demonstranterna nedanför på Columbiauniversitetet, New York, tisdagen den 30 april 2024. Foto: Michael M. Santiago/Pool Photo/AP

Tre demokratiska kongressledamöter stäms för att ha uppviglat demonstranter vid Columbiauniversitetet i New York i våras, där protesterna urartade i antisemitism och hyllningar av terrorgruppen Hamas.

Av Göran Fröjdh | 6 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Stämningen, som är en grupptalan som lämnats in av fem anonyma studenter vid Columbia, pekar ut tre demokratiska politiker – Alexandria Ocasio-Cortez , Ilhan Omar och Jamaal Bowman. Trion utgör kärnan i partiets vänsterflygel, populärt benämnd ”The Squad”.

I stämningsansökan pekas de tre ut som ledande anstiftare av de ”extrema” antiisraeliska protesterna på Columbias campusområde där demonstranterna slog upp tältläger under våren. Ett dussintal propalestinska organisationer omfattas också av grupptalan, skriver Algemeiner.1

– Agerandet vid Gazalägret var olagligt och bröt mot universitetets regler. Ockupanterna trakasserade, förföljde, skrämde och mobbade judiska studenter, heter det i stämningsansökan.

Från mitten av april ockuperade dussintals aktivister den södra gräsmattan vid Columbiauniversitet i New York. Tältlägret slogs upp som en protest mot Israels krig mot terrorgruppen Hamas i Gaza, och demonstranterna krävde att universitetet skulle kapa alla kontakter med Israel – vilket inkluderade alla utbyten med israeliska universitet.

Protesterna, där det skanderades ramsor till stöd för Hamas och statens Israels utplåning, växte i omfång samtidigt som universitet anklagades för att passivitet inför den skenande antisemitismen på campus.

I stämningen pekas de tre politikerna ut som utomstående pådrivare och anklagas för uttalanden som förvärrade de våldsamma protesterna.

”Om något barn skadas i kväll, faller ansvaret att på borgmästaren och universitetsledningen”, skrev Ocasio-Cortez i ett inlägg på X den 30 april.

Ilhan Omar hävdade att judiska studenter vid universitetet som uttrykte kritik mot de antiisraeliska demonstrationerna var ”pro-folkmord”, vilket utlöste en storm av kritik. Jamaal Bowman försvarade protesterna som han menade var ”fredliga” och sade att han upprördes av universitetsledningen som satt in polis mot demonstranterna.

Vårens protester vid Columbia mötte omfattande kritik för sin extrema retorik. Studentaktivister viftade öppet med flaggor från terrorgrupperna Hamas och Hizbollah och skanderade ”bränn ner Tel Aviv”. Flera studentgrupper tog beslut om att kategoriskt förbjuda ”sionistiska” studenter från att bli medlemmar.

I maj avslöjade New York-polisen att de antiisraeliska demonstranter som ockuperat en skolbyggnad på Columbia hade plakat med budskap som ”död åt Amerika”, ”död åt Israel” och ”länge leve intifadan”. Det senare begreppet avser ett våldsamt palestinskt uppror.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.algemeiner.com/2024/08/05/us-reps-ocasio-cortez-bowman-omar-slapped-lawsuit-inciting-columbia-university-anti-israel-encampment/
Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.