Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Turkiet levererar nytt krigsfartyg till Ukraina

Det här fotot från den ukrainska presidentens presstjänst visar sjösättningsceremonin för den ukrainska flottans Ada-klasskorvett Hetman Ivan Vyhovskyj i Istanbul, Turkiet, torsdagen den 1 augusti 2024. Foto: Ukrainska presidentens presstjänst/AP

I slutet av förra veckan levererades ett nytt krigsfartyg till Ukraina byggt i Turkiet. Det är den andra korvetten som Ukraina köper och kommer att förstärka landets försvarsförmåga till sjöss, säger försvarsministern Rustem Umerov.

Av Göran Fröjdh | 5 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Korvetten, som är av Ada-klass är den andra som Ukraina köper av Turkiet. Den sjösattes under en ceremoni i Istanbul i torsdags där Ukrainas första dam Olena Zelenska deltog tillsammans med försvarsministern Rustem Umerov. Samtidigt ratificerades ett frihandelsavtal mellan Ankara och Kiev, skriver Daily Sabah.1

Den turkiska korvetten är utrustad med system för luftförsvar, ubåtsjakt och vapen för att bekämpa andra krigsfartyg.

”Korvetterna Hetman Ivan Vyhovskyj och Hetman Ivan Mazepa, som byggts i Turkiet på grund av den ryska aggressionen, är utrustade med banbrytande vapen och blir ett viktigt tillskott till vår flotta, vilket ökar Ukrainas försvarsförmåga”, skrev Umerov i ett inlägg på X.

På fredagen träffade Umerov Turkiets försvarsminister Yaşar Güler för överläggningar i huvudstaden Ankara. Samma dag ratificerade president Recep Tayyip Erdoğan Frihandelsavtalet som slöts den 3 februari 2022, före Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Ukraina, med kust mot Svarta havet och den mindre Azovska sjön, hade en begränsad krigsflotta när Ryssland anföll den 22 februari 2022.

Det ukrainska presidentkansliet uppgav att korvetterna skulle bidra till skyddet av landets intressen i Svarta havet och Azovska sjön ”men i synnerhet i Medelhavet och Atlanten”.

Presidentkansliet utvecklade inte sitt uttalande.

Internationell lag förbjuder passage av krigsfartyg genom Bosporen, som förbinder Medelhavet och Svarta havet, under krigstid. Det framgår inte var det turkiska varvet är beläget, men om det ligger på norra sidan av sundet finns det alltså en direkt väg till Ukraina utan passage via Bosporen.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.dailysabah.com/business/defense/turkiye-delivers-another-corvette-to-ukraine-ratifies-fta-deal

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.