Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Ungern: Kan inte lita på oljeleveranser från Kroatien 

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó anländer till ett möte med EU:s utrikesministrar i Europeiska rådets byggnad i Bryssel, måndagen den 22 juli 2024. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Slovakien och Ungern avvisade i fredags ett EU-förslag om att ta hjälp från Kroatien för att lösa de förra ländernas oljekris, efter att Ukraina stoppat leveranserna från Ryska Lukoil.

Av Göran Fröjdh | 5 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

En alternativ väg för oljeimporten till Ungern och Slovakien skulle vara att använda Kroatien som transitland. Det avvisas dock av Ungerns utrikesminister, som kallar Kroatien för ”opålitligt”.

Leveranserna av råolja från Lukoil, Rysslands största exportör, stoppades av Ukraina i juli då landet förbjöd transitering via Druzhba 2-ledningen som förbinder Ryssland med Östeuropa. Ledningen, som går över ukrainskt territorium, korsar EU-gränsen i Ungern. 70 procent av Ungerns oljeimport sker den vägen, och en liknande situation gäller i Slovakien som är beroende av det ungerskägda raffinaderiet Slovnaft, skriver Euractiv.1

Ungern och Slovakien har begärt att EU-kommissionen ska gå in och medla fram en lösning på bortfallet, som hotar de båda ländernas energiförsörjning.

Båda länderna har avvisat kommissionens förslag att utnyttja ledig kapacitet i den kroatiska Adrialedningen för att säkerställa oljeleveranserna – dock inte med ryskt ursprung.

– Kroatien är helt enkelt inte ett pålitligt land för transit, säger Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó, och fortsätter:

– Kroatien har höjt transitpriserna fem gånger sedan kriget [i Ukraina] startade.

Kroatiens utrikesminister Gordan Grlić-Radman beskrev uttalandet från sin ungerske motsvarighet som ”djupt kränkande”.

Slovakien, vars ungerskägda raffinaderi Slovnaft redan importerar en del olja via Adria, sade på fredagen att de fått ett brev från Kroatiens regering där landet erbjuder sig att säkra leveranserna.

– Frågan är till vilket pris. Ingen vet det idag, säger Slovakiens utrikesminister Juraj Blanár i ett uttalande.

Slovakien vill i stället att kommissionen ska pressa Ukraina till att helt återställa de ryska oljeleveranserna, men sade också att landet kommer att söka alternativa lösningar om EU underlåter att agera.

Efter Rysslands invasion 2022 förbjöd EU oljeimport till medlemsländerna. Ungern, Slovakien och Tjeckien undantogs dock från förbudet, för att få tid att hitta alternativa vägar för import. Ungern har dock, i strid mot EU:s undantagsvillkor, ökat sin import av rysk olja under senare år.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/hungary-says-croatia-is-unreliable-for-oil-transit-sparks-outrage-in-zagreb/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.