Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Underättelsetjänst: Kim Jong-un lider av svåra hälsoproblem

Nordkoreas ledare Kim Jong-un på plats vid räddningsarbetet i norra Pyongan som drabbades av svåra översvämningar tidigare i veckan. Foto: KCNA/AP

Nordkoreas ledare Kim Jong Un har gått upp i vikt och lider av fetmarelaterade hälsoproblem som högt blodtryck och diabetes, uppger Sydkoreas underrättelsetjänst. Hans läkare sägs leta efter medicin utomlands för att behandla ledaren.

Av Göran Fröjdh | 2 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

40-årige Kim Jong-un, som är känd för att både röka och dricka mycket, kommer från en familj med en historia av hjärtsjukdom. Både hans far och farfar, som båda var Nordkoreas ledare innan Kim tog över 2011, dog av hjärtproblem.

Enligt observatörer verkade Kim, som är 170 cm lång och tidigare vägde 140 kilo, ha gått ner en hel del i vikt 2021 – sannolikt efter att ha lagt om sin kost. Men på nya bilder, publicerade av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå, framgår det att han åter gått upp i vikt, skriver Politico.1

I måndags informerade Sydkoreas nationella underrättelsorgan, NIS, parlamentsledamöter i Seoul bakom stängda dörrar om Kims hälsotillstånd. Den nordkoreanske ledaren bedöms väga cirka 140 kilo igen och är i en högriskgrupp för att drabbas av hjärtsjukdom, enligt Lee Seong-kweun som deltog vid mötet. Enligt Lee ska Kim ha lidit av högt blodtryck och diabetes sedan den tidiga 30-årsåldern.

En annan politiker, Park Sunwon, uppger att NIS tror att Kims fetma beror på högt alkoholintag, rökning och stress.

Både Lee och Park hänvisade också till att NIS fått underrättelseuppgifter om att nordkoreanska tjänstemän försökt få tag i nya mediciner utomlands för att behandla Kims blodtryck och diabetes.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder, och det finns inget sätt för utomstående att veta hur Kim Jong-un egentligen mår.

Frågan är vem som skulle ta över efter Kim, om han blir oförmögen att leda landet. Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst är det Kims yngsta dotter, Kim Ju-Ae, som har den största chansen att efterträda sin far.

Spekulationerna kring Kim Ju-Ae, som är 10 eller 11 år gammal, blossade upp när hon följde med sin far på  flera uppmärksammade offentliga evenemang i slutet av 2022. De statskontrollerade medierna kallade henne Kim Jong-uns ”mest älskade” eller ”respekterade” barn, något som tas som intäkt för hennes politiska ställning och närhet till fadern.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.politico.com/news/2024/07/30/north-korean-officials-seek-medicine-for-kim-jong-uns-health-problems-00171776

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.