Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Anhöriga rasar efter uppgörelse med hjärnan bakom 11 september

Arkivbild på Khalid Sheikh Mohammed, den påstådda hjärnan bakom terrorattackerna den 11 september 2001, kort efter hans tillfångatagande under en razzia i Pakistan, lördagen den 1 mars 2003. Foto: AP/TT

Khalid Sheikh Mohammed, som misstänks vara arkitekten bakom terrorattackerna den 11 september 2001, slipper dödsstraff efter en uppgörelse med USA. Anhöriga till offren reagerar med ilska och besvikelse.

Av Göran Fröjdh | 1 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Khalid Sheikh Mohammed och hans två påstådda medkonspiratörer, Walid bin Attash och Mustafa al-Hawsawi, väntas erkänna sig skyldiga till terrordåden 2001, där nära 3 000 människor dog, inför en militärdomstol i fånglägret Guantánamo på Kuba där de suttit inspärrade sedan 2006.

Uppgörelsen innebär, enligt källor vid försvarshögkvarteret Pentagon, att de anklagade männen slipper dödsstraff och i stället döms till livstids fängelse. Uppgifterna bekräftas av ett brev till några av offrens närstående från den militärkommission som ansvarar för åtalet mot de terrormisstänkta, vilket New York Post1 har tagit del av.

Nyheten kom som en stor besvikelse för flera av offrens familjer. Många anser att det enda rimliga vore dödsstraff för de terrormisstänkta.

– Vi väntade länge och tålmodigt. Jag ville att de skulle få dödsstraff, men regeringen har svikit oss, säger Daniel D’Allara, vars tvillingbror John var en av 23 New Yorkpoliser som dog vid attackerna mot World Trade Center, till New York Post.

Jim Smith, make till Moira Smith, den enda kvinnliga polis som dog den 11 september, beskrev känslan efter beskedet som en ”spark i skrevet”.

– Familjerna har väntat i 23 år på att få vår dag i rätten för att beskriva vad dessa odjur gjorde mot våra nära och kära. Åklagarna har bestulit oss på den möjligheten, säger Smith.

– De begick det värsta brottet i vårt lands historia, de borde få det strängaste straffet, tillade han.

Den pensionerade polisen Kathy Vigiano, hustru till kommissarien Joseph Vigiano, som också dog den 11 september, känner ilska när hon tänker på att hon nu kommer att få betala för terroristernas fängelsevistelse i många år framöver.

– Jag är arg och besviken på att de kan utnyttja det amerikanska rättssystemet och få stöd av de amerikanska skattebetalarna för beskydd, mat och sjukvård för resten av livet, säger hon.

Utfrågningen av de misstänkta, som står anklagade för bland annat mord och konspiration, kan tidigast påbörjas nästa vecka. En dom kan dock dröja fram till nästa sommar.

I brevet från militärkommissionen, OMC, avslöjas också att de terrormisstänkta gått med på att svara på alla frågor som familjemedlemmarna till offren har ”angående deras roller och skäl för att genomföra attackerna den 11 september”.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://nypost.com/2024/07/31/us-news/9-11-mastermind-ksm-and-two-other-terrorists-awaiting-trial-on-guantanamo-bay-strike-plea-deals/
Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.