Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Allt fler äldre malaysier dumpas på vårdhem av anhöriga

Solen går upp bakom KL Tower i Kuala Lumpur, Malaysia. Foto: Vincent Thian/AP/TT

Tusentals äldre och sjuka malaysier överges av sina anhöriga, som inte vill eller kan betala för vården. På Kuala Lumpur Hospital har antalet övergivna patienter ökat med 50 procent på senare år.

Av Göran Fröjdh | 1 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Herr Kumar, en 70-årig strokepatient, har inte träffat sin familj på fem månader, då de lade in honom på ett privat vårdhem i staden Johor Bahru. Familjen har nu slutat att betala hans vårdavgifter – något som blir allt vanligare i Malaysia, skriver The Straits Times.1

Hans närmaste, hustrun och parets två barn, betalade för tre månaders vård när han lades in i mars. Men sedan dess har betalningen uteblivit för vårdplatsen som kostar motsvarande drygt 6 000 kronor i månaden. Han har förgäves försökt ringa, men familjen har bytt telefonnummer.

Kumars öde är ingen isolerad händelse. Fallen med äldre som dumpas och överges på vårdhem blir allt vanligare i takt med att landets befolkning åldras, enligt uppgifter från äldreomsorgen i landet.

Av landets 33,7 miljoner invånare var 7,4 procent, eller 2,5 miljoner, 65 år eller äldre förra året. Den andelen förväntas stiga till 4,5 miljoner år 2030.

Santok Singh, ägare till Golden Peacock Care Center i Penang, har stött på två fall där på senare år med äldre som har blivit övergivna. Singh säger att familjerna slutade betala eftersom de hade ekonomiska problem.

Familjen till en 60-årig cancerpatient slutade betala den månatliga vårdavgiften på 1 900 ringgit (4 300 kronor) och gjorde sig sedan oanträffbar. Patienten blev kvar i sju månader innan han dog 2020. Singh lyckades komma i kontakt med familjen efter mannens död, då de ville begrava honom. De hade dock inte råd att betala skulden till vårdhemmet.

Även statligt drivna sjukhus rapporterar om fall där familjer lägger in äldre släktingar och sedan försvinner.

Kuala Lumpur Hospital (HKL) har sett en 50-procentig ökning av övergivna patienter under de senaste tre åren, från 239 fall 2020 till 358 fall 2023.

I hela landet övergavs mer än 2 100 äldre på sjukhus mellan 2018 till juni 2022, uppgav den dåvarande biträdande ministern för kvinnor, familj och samhällsutveckling, Aiman ​​Athirah Sabu.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/they-did-not-want-to-deal-with-me-rise-in-elderly-in-malaysia-abandoned-by-their-families

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.