Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Italien öppnar representation i Damaskus efter 12 år

Italiens premiärminister Giorgia Meloni och hennes delegation deltar i ett möte med Kinas president Xi Jinping, ej på bild, på det statliga gästhuset Diaoyutai i Peking, Kina, måndagen den 29 juli 2024. Foto: Vincent Thian/AP/TT

Giorgia Melonis regering har utsett en permanent representant i den syriska huvudstaden Damaskus. Beslutet ses som en signal om att Italien vill tina upp förbindelserna med Assadregimen.

Av Göran Fröjdh | 1 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Italien stängde sin beskickning i Damaskus 2012, i samband med inbördeskriget i Syrien. Nu, 12 år efter att den siste ambassadören lämnade Damaskus, har Giorgia Melonis regering utsett en ny permanent representant i den syriska huvudstaden, Stefano Ravagnan, som idag ansvarar för Syrienfrågor vid det italienska utrikesministeriet, skriver Le Monde.1

Till skillnad från Roms nuvarande chargé d’affaires för Syrien, som verkat från Beirut sedan 2018, kommer Ravagnan att placeras i huvudstaden Damaskus. Han får dock den formella titeln som ambassadör.

”Beslutet är en del av Italiens önskan att ompröva EU:s strategi gentemot Syrien”, står det i ett uttalande från Rom. Syftet med representantens närvaro är att ”förhindra en socioekonomisk kollaps i Syrien, vilket skulle leda till en ny våg av flyktingar”.

Efter att ha återtagit kontrollen över två tredjedelar av landet med hjälp från Iran och Ryssland mellan 2016 och 2018, har Assadregimen stärkt greppet om makten. Samtidigt lever 90 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen, landets industrier ligger i ruiner och stora delar av infrastrukturen är sönderbombad. USA:s och EU:s sanktioner försvårar en återuppbyggnad.

– Under Giorgia Meloni har Italiens utrikespolitik brutit sig loss från EU, för att i stället bygga koalitioner tillsammans med andra medlemsländer, till exempel när det gäller migration, säger Maria Luisa Fantappiè vid Institutet för internationella frågor i Rom.

Den italienska strategin verkar redan ha burit frukt. Nyligen undertecknade Italiens utrikesminister Antonio Tajani, tillsammans med sina österrikiska, kroatiska, cypriotiska, tjeckiska, grekiska, slovakiska och slovenska motsvarigheter, ett brev ställt till EU:s utrikeschef Josep Borrell där de bad honom att överväga ett närmande till Syrien.

EU införde sanktioner mot Assadregimen efter att inbördeskriget bröt ut 2011, samtidigt som alla diplomatiska förbindelser med landet bröts.

– Den europeiska politiken gentemot Syrien har inte förändrats. Vi kommer inte att återuppta diplomatiska förbindelser med Assadregimen, eller verka för en återuppbyggnad, förrän en verklig och omfattande demokratisk övergång har inletts, sade Borrell vid den årliga Syrienkonferensen den 15 juni.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.lemonde.fr/en/international/article/2024/07/31/italy-returns-to-damascus-twelve-years-after-its-last-ambassador-s-departure_6705551_4.html

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.