Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Högergrupp kan terrorklassas efter upploppen i Southport

En oregerlig folkmassa drabbar samman med polisen tisdagen den 30 juli 2024 i Southport, nordvästra England, i närheten av platsen där tre flickor knivhöggs till döds under en dansklass dagen innan. Foto: Richard McCarthy/PA/AP

Efter de våldsamma upploppen i engelska Southport där högerextrema English Defence League var drivande, kan organisationen komma att förbjudas. Det uppger den biträdande premiärministern Angela Rayner.

Av Göran Fröjdh | 1 augusti 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

På tisdagskvällen utbröt våldsamma upplopp i Southport på den engelska västkusten, som följde på knivattacken mot en dansskola där en 17-årig gärningsman högg ihjäl tre barn och skadade tio. Demonstrationerna, som skedde i samband med en minnesstund för offren, tog en våldsam vändning efter att rykten om den misstänkte 17-åringens identitet spreds på nätet.

English Defence League, EDL, en högerextrem och islamfientlig rörelse, fick skulden för upploppet, där polisen attackerades med stenar och en polisbil sattes i brand. Enligt räddningstjänsten skadades 39 poliser, varav 27 fick föras till sjukhus. Några fick allvarliga skador som frakturer, skärsår, bruten näsa och hjärnskakning, skriver The Telegraph.1

Angela Rayner, Storbritanniens biträdande premiärminister, är inte främmande för att förbjuda organisationen genom att terrorklassa den.

– Jag är säker på att det är något som inrikesministern kommer att ta ställning till, baserat på den underrättelseinformation som finns tillgänglig, säger Rayner.

– Men jag tror den viktigaste frågan här handlar om att gripa in mot den minoritet av människor som uppvisar gangsterbeteende – sådant speglar inte våra brittiska värderingar.

Hizb ut-Tahrir, som låg bakom propalestinska protester, var den senaste organisationen som kriminaliserades genom terrorstämpling av den tidigare konservativa regeringen.

Att vara medlem i eller stödja en grupp som terrorklassats kan ge böter på upp till 60 000 kronor och fängelse i maximalt 14 år.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer fördömde tillsammans med inrikesminister Yvette Cooper våldet i samband med manifestationen.

– De som kapade minnesstunden för offren med våldsanvändning kränker ett samhälle i sorg. De kommer få känna på lagens fulla kraft, säger Keir Starmer.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.telegraph.co.uk/news/2024/07/31/english-defence-league-could-proscribed-terror-organisation/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.