Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Mer än 75 länder gör upp i VM för ”snabbpusslare”

Den regerande mästaren i individuell snabbpussling, Alejandro Clemente León, under finalen i World Jigsaw Puzzle Championship 2022. Foto: SemiEvolved/Wikipedia

I september samlas världens bästa pusslare i spanska Valladolid, där VM i snabbpussling arrangeras för fjärde gången. 3 000 deltagare väntas göra upp om mästartiteln.

Av Göran Fröjdh | 31 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Pussel har funnits i mer än 250 år, men intresset har fått nytt liv på senare år – framför allt under pandemin då många satt isolerade hemma och började pussla för att fördriva tiden.

Idag har pusslandet vuxit till en livlig onlinegemenskap, med influerare – och en internationell turnering som lockar tusentals varje år.

Turneringen, World Jigsaw Puzzle Championship, hålls för fjärde gången i spanska Valladolid, 20 mil nordväst om Madrid. Deltagare från mer än 75 länder kommer att tävla om titeln som världens snabbaste pusslare. Prissumman är blygsam, de flesta kommer för att umgås och visa upp sina pusselfärdigheter under turneringens sex dagar, skriver New York Times.1

En av de mest kända pusseltävlarna heter Karen Kavett, 33, från Los Angeles i USA. Kavett är en av sportens frontfigurer och har en stor följarskara i sociala medier, med fler än 290 000 prenumeranter på Youtube där hon kallar sig Karen Puzzles.

För Kavett är pusslandet mer än ett tidsfördriv, det har blivit ett sätt att försörja sig och knyta kontakter med andra pusslare.

– När jag sitter och övningspusslar ensam i min lägenhet, känner jag mig som en del av en större gemenskap, säger Kavett.

Världsmästerskapet i pussel grundades 2019 av Alfonso Álvarez-Ossorio från Spanien, som ville skapa ett evenemang som samlade världens snabbpusslare. Tävlingen har hållits årligen i Valladolid (den ställdes dock in 2020 och 2021 på grund av pandemin).

Mer än 3 000 deltagare förväntas komma i år, en ökning från cirka 1 800 förra året. Tävlingen hålls i tre grenar: individuellt, par och lag.

Alejandro Clemente León, en 28-åring från Barcelona, är regerande världsmästare i individuell snabbpussling två år i rad och tog hem segern i fjol då han lyckades lägga ett 500-bitars pussel på under 38 minuter.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.nytimes.com/2024/07/30/world/europe/speed-puzzling-competitions.html

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.