Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Brittiska Labour: Nya hus behöver inte vara vackra

Tillträdande biträdande premiärminister, samt kommun- och bostadsminister, Angela Rayner lämnar 10 Downing Street i London, fredagen den 5 juli 2024. Foto: Thomas Krych/AP/TT

Storbritanniens nya labourregering väntas skrota kravet på att nya bostäder ska vara ”vackra”. Draget är ett led i försöken att få igång bostadsbyggandet i landet.

Av Göran Fröjdh | 30 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Biträdande premiärministern Angela Rayner väntas idag tisdag presentera en genomgripande översyn av de engelska plan- och byggreglerna för att få fart på husbyggandet i landet. Ett av Labours vallöften var att öka målet om nyproducerade bostäder till 300 000 årligen.

Bland reformerna hon förväntas tillkännage är avskaffandet av byggregler som beslutats av den tidigare konservativa regeringen, som kritiker hävdar sätter stopp för nya bostadsprojekt, skriver The Telegraph.1

De nationella plan- och byggreglerna ändrades av den konservativa toryregeringen, i syfte att stimulera ”vackrare” nybyggen. Reformen var ett led i försöken att minska det lokala motståndet mot nybyggnation, men har kritiserats av såväl byggföretag som arkitekter.

Den tidigare konservative bostadsministern Michael Gove hänvisade till skönhetsregeln i april i fjol när han stoppade bygget av 165 lägenheter nära Tunbridge Wells. Gove ansåg att arkitekturen var för slätstruken.

Månaden efter underkände han planerna på 200 småhus utanför Leamington Spa, något som fick byggherren att dra tillbaka bygglovsansökan.

Flera branschorganisationer har tillsammans med det kungliga brittiska arkitektförbundet (Riba) kritiserat reglerna för att vara för vaga och för att det saknas en klar definition på vad ”skönhet” är.

I Labours valmanifest används begreppet ”exemplariskt” i stället för vackert för att beskriva partiets målbild av bostadsbyggandet i landet.

Ben Derbyshire, tidigare ordförande för Riba, säger till tidskriften Housing Today2 att det är förnuftigt att skrota den oklara hänvisningen till ”skönhet” och återgå till det tidigare kravet på att byggnader ska designas med hög kvalitet.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.telegraph.co.uk/politics/2024/07/29/labour-to-drop-beautiful-from-rules-on-housebuilding/

2. https://www.housingtoday.co.uk/news/how-we-can-improve-planning-under-labour/5130676.article

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.