Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Trump Jr: Google mörkar mordförsöket på min far

Den republikanske presidentkandidaten och före detta presidenten Donald Trump hjälps av scenen av amerikanska Secret Service-agenter efter mordförsöket under ett kampanjevenemang i Butler, Pennsylvania, lördagen den 13 juli 2024. Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Donald Trumps son anklagar Google för att mörklägga mordförsöket på pappan, tillika republikanernas presidentkandidat. Detta efter att sökmotorn utelämnat mordförsöket i sin autokompletteringsfunktion.

Av Göran Fröjdh | 30 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Om man skriver in sökfrasen ”mordförsök på” i Googles sökfält, får man förslag på träffar som innehåller kända personer som Ronald Reagan, Charles de Gaulle och Vladimir Lenin – dock inte Donald Trump, som undkom döden med bara millimetrar vid mordförsöket i Butler, Pennsylvania, för två veckor sedan, skriver The Telegraph.1

Google nobbar också att autokomplettera sökningar på ”Trump mordförsök”. Om delar av namnet skrivs in för att hjälpa sökmotorn på traven, blir resultatet i stället ”mordförsök på Truman”, som var USA:s 33:e president.

De utelämnade sökförslagen verkar vara en följd av Googles regelverk, som döljer sökförslag som kan vara relaterade till politiskt våld. Sökbegränsningarna infördes för att motverka hat och uppvigling, och har inte uppdaterats efter mordförsöket på Trump, enligt Google.

Reaktionerna har dock varit kraftiga från Trumplägret.

Donald Trump Jr, expresidentens son, skrev på X: ”Big Tech försöker blanda sig i valet IGEN för att hjälpa Kamala Harris. Vi vet alla att detta är avsiktlig valinblandning från Googles sida. Verkligen avskyvärt.”

Ted Cruz, Trumpvänlig senator, skrev: ”Det här…är…galet. Google ägnar sig åt aktiv valpåverkan. Man försöker vilseleda det amerikanska folket och vill sudda ut mordförsöket på Trump.”

Elon Musk, ägare till X, som officiellt deklarerade sitt stöd för Trumpkampanjen tidigare i juli, skrev: ”Wow, Google har infört sökförbud på president Donald Trump! Valpåverkan?”

I en kommentar uppgav Google att företaget som bäst höll på med att uppdatera sin autokomplettering.

– Våra system har skydd mot vissa autokompletteringar kopplat till politiskt våld, vilket fungerade som avsett innan den här fruktansvärda händelsen inträffade, uppgav en talesman för sökmotorjätten.

Google har infört en rad begränsningar i autokomplettering på senare år, efter ett flertal kontroverser där sökmotorn gav förslag på antisemitiska och sexistiska sökningar, som ”är judar onda?” eller ”är kvinnor onda?”.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.telegraph.co.uk/business/2024/07/29/google-accused-of-covering-up-trump-assassination/

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.