Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Maduro skyller försenat valresultat på hackare

President Nicolas Maduro talar till anhängare utanför Miraflores presidentpalats i Caracas, Venezuela, måndagen den 29 juli 2024, efter att valmyndigheter förklarat honom som vinnare av presidentvalet. Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Den 61-årige Nicolás Maduro utropade sig som segrare i gårdagens presidentval i Venezuela. Resultatet från rösträkningen försenades i flera timmar – något Maduro skyllde på ”utländska hackare”.

Av Göran Fröjdh | 29 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Venezuelas opposition tillbakavisade kraftfullt valmyndighetens beslut att tilldela Nicolás Maduro segern och uppmanade landets militär att gripa in. Flera latinamerikanska grannländer uttryckte tillsammans med USA stor tveksamhet inför det officiella resultatet, skriver Time.1

Maduro uppgavs ha vunnit söndagens val med 51,2 procent av rösterna, mot 44,2 procent för rivalen Edmundo González. Oppositionsledaren María Corina Machado hävdade dock att hennes koalition, som hittills fått tillgång till nära hälften av rösträkningsresultaten, fått hela 70 procent.

En vallokalsundersökning gjord av amerikanska Edison Research visade också en ledning för González på mer än 30 procentenheter, något som gav upphov till misstankar om att Maduroregimen manipulerat rösträkningen.

Efter att vallokalerna stängt dröjde det flera timmar innan det offentliga resultatet tillkännagavs, vilket väckte stor internationell uppmärksamhet sent på söndagen.

Maduro själv skyllde förseningen på att valmyndighetens överföringssystem hade hackats och lovade att händelsen skulle utredas av landets riksåklagare för att ”skipa rättvisa”.

 

– Vi utsattes för cyberattacker, vi drabbades av massiv hackning. Vi vet vilket land som ligger bakom, men jag kommer inte att nämna det, sade Maduro till en skara supportrar efter att resultatet tillkännagetts, enligt Al Jazeera.2

Det var en attack mot valsystemets infrastruktur – de ville inte att rösterna skulle räknas och att de slutliga resultaten skulle tillkännages idag, fortsatte Maduro.

Få verkar dock tro på förklaringen. I ett inlägg på X fördömde Perus utrikesminister Javier González-Olaechea vad han kallade ”bedrägligt uppsåt” av Venezuelas regering. Spaniens utrikesminister José Manuel Albares kräver att Venezuela släpper verifierbar röstningsdata. Även USA:s utrikesminister Antony Blinken, Chiles president Gabriel Boric och EU:s Josep Borrell kräver full transparens av Venezuela.

Argentinas president Javier Milei avfärdade valresultatet redan på förhand.

”Argentina kommer inte att erkänna ytterligare ett bedrägeri och hoppas att försvarsmakten denna gång väljer att försvara demokratin och folkviljan”, skrev Milei på X.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://time.com/7004822/venezuela-election-results-maduro-opposition/

2. https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2024/7/29/venezuela-election-results-live-maduro-gonzalez-presidential-race

 

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.