Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Paris-OS: ”Sexistiska” kameravinklar tolereras inte

Brasiliens Barbara Seixas De Freitas och Carolina Solberg Salgado firar under damernas beachvolleybollmatch mellan Brasilien och Japan på Eiffel Tower Stadium vid olympiska sommarspelen 2024, söndagen den 28 juli 2024, i Paris, Frankrike. Foto: Louise Delmotte/AP/TT

Chefen för OS-sändningarna i Paris har uppmanat kameramän att filma manliga och kvinnliga idrottare på ett jämställt sätt. Detta för att undvika stereotyper och sexism i OS-bevakningen.

Av Göran Fröjdh | 29 juli 2024
Göran Fröjdh är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

OS i Paris har som mål att vara det första i spelens 128-åriga historia som uppnår full jämställdhet mellan könen – exempelvis har fler tävlingar med kvinnliga idrottare visats på bästa sändningstid.

Yiannis Exarchos, chef för det officiella sändningsbolaget, OBS, sade på söndagen att organisationen uppdaterat sina riktlinjer för kameraoperatörer, av vilka merparten är män. Dessa har fått tydliga instruktioner att filma deltagarna på ett jämställt sätt, skriver Le Monde.1

– Tyvärr filmas kvinnor i vissa situationer på ett sätt som visar att könsstereotyper och sexism fortfarande lever kvar, sade Exarchos vid ett möte med journalister i Paris.

– Kvinnliga idrottare är inte här för att de är attraktiva eller sexiga. De är här för att de är elitidrottare, tillade han.

Exarchos uppgav att problemet är att det finns ”omedvetna fördomar” hos kameraoperatörer och redaktörer, vilket exempelvis leder till att det visas fler närbilder på kvinnor än män.

Arrangörerna har också gjort ett antal ändringar i tävlingsschemat för att stärka damidrotten. Damernas maraton kommer därför att bli spelens avslutande tävling i stället för herrarnas långlopp.

– Traditionellt har de manliga sportevenemangen lyfts fram i sändningarna, med damtävlingar på förmiddagarna och herrtävlingar på eftermiddagen, säger Exarchos.

Marie Sallois, jämställdhetsansvarig vid Internationella olympiska kommittén, säger att OS i Paris är ”världens största plattform för att främja jämställdhet inom och genom idrotten”.

Sallois exemplifierade med fredagens öppningsceremoni, där nästan alla delegationer bestod av en manlig och en kvinnlig fanbärare, medan invigningsshowen hyllade inflytelserika kvinnor i den franska historien.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

1. https://www.lemonde.fr/en/sports/article/2024/07/28/paris-2024-camera-operators-instructed-to-avoid-sexist-filming-of-women-athletes_6703094_9.html

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.