Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Livsmedelsverket i Singapore meddelade den 8 juli att man godkänt 16 olika insektsarter för konsumtion. Bland de ätbara insekterna återfinns syrsor, gräshoppor, mjölmaskar och silkeslarver, skriver The Straits Times.1
För restauranger och livsmedelsföretag i Singapore, som redan tidigare experimenterat med insektsbaserade anrättningar, var godkännandet efterlängtat.
Insekter har hyllats av FAO, FN:s livsmedelsorgan, som ett mer hållbart alternativ till kött, eftersom de innehåller mycket protein och samtidigt ger låga utsläpp av växthusgaser när de föds upp.
Flera livsmedelsföretag ligger nu i startgroparna för att lansera allt från insektssnacks till proteinkakor för allmänheten.
Francis Ng, vd för en fiskrestaurang i Singapore, erbjuder redan nu en meny med 30 olika insektsberikade rätter. Av de 16 godkända arterna kommer restaurangen att blanda i supermaskar, syrsor och silkeslarvspuppor i några av sina skaldjursrätter, exempelvis saltad äggkrabba.
– Många av våra kunder, särskilt unga under 30 år, är väldigt vågade. De vill kunna se hela insekten i skålen, säger han.
En annan Singaporeentreprenör, Javier Yip, planerar att lansera insektsgodis under varumärket Insectyumz. Flera typer av snacks kommer att finnas på marknaden, däribland syrsor och mjölmaskar, både med naturell och tom yum-smak. I sortimentet finns även pulveriserad syrsa, ett slags proteintillskott.
Noter
1. https://www.straitstimes.com/singapore/sfa-approves-16-insect-species-for-food-companies-gear-up-to-offer-new-dishes-and-products
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt