Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Durianfrukten är lätt att känna igen med sin gula färg och vassa taggar, men det är inte utseendet som är fruktens främsta kännetecken. I stället är det lukten som ofta väcker starkast reaktioner, en stank som påminner om ruttna ägg. Ändå har försäljningen av frukten skjutit i höjden, särskilt i ett stort land – Kina, skriver The Economist.1
2019 gick durianfrukten, som produceras i Sydostasien, om körsbär som Kinas mest importerade frukt sett till värdet. Ett skäl till det är att durianfrukten är relativt dyr – ofta kostar den omkring 200 kronor styck och ännu mer för de mer exklusiva varianterna. Det har gjort den till ett populärt val som gå bort-present för medelklasskineser.
Galleria behövde utrymmas
Frukten har också fått betydelse på samhällsnivå eftersom Kina har gjort den till ett diplomatiskt verktyg. Genom att öppna för import av durian från fler länder, som Vietnam och Filippinerna, hoppas Kina kunna skaffa sig goodwill hos länderna. Samtidigt kan landet hota med att strypa tillgången om relationen skulle bli skakigare igen.
I Sverige är frukten ovanligare än i Asien. 2019 utrymdes en galleria i Stockholm efter att flera personer larmat om en gasliknande stank. Orsaken var att en anställd hade tagit med sig en durianfrukt till jobbet.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt