Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Universitetsstudenter från Kina och Hongkong som utbildar sig utomlands upplever ett ökat förtryck från regeringen i Peking. Det visar rapporten ”On my campus, I am afraid” av människorättsorganisationen Amnesty som har intervjuat 32 studenter från åtta länder, som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. Studenten Rowan, som egentligen heter något annat, uppger att budskapet från kinesiska myndigheter lyder ”Du blir övervakad och vi kan fortfarande nå dig även om vi är på andra sidan av jordklotet”, rapporterar Deutsche Welle.1
Många av studenterna lever i rädsla för hot och övervakning av Kinas och Hongkongs myndigheter, som försöker hindra dem från att ta upp kontroversiella frågor. Rowan uppger att hon deltog i en minnesdag för protesterna och massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989, som arrangerades i staden hon bor i. Några timmar senare kontaktades hon av sin familj i Kina som uppgav att säkerhetstjänstemän hade sagt åt dem att hindra deras dotter från att delta i evenemang som kan skada Kinas rykte. Även studenten Yongzhe menar att tjänstemän besöker familjer i Kina och hotar dem som planerar att delta i demonstrationer.
– Att utöva rätten till yttrandefrihet är inte accepterat. Oavsett var du är finns det inget sätt att undkomma Kinas övervakning, säger Yongzhe.
Theresa Bergmann, Asienexpert för Amnesty i Tyskland, säger att det har förekommit hot om att konfiskera pass, bli uppsagd från jobb, få sänkt pension eller begränsa möjligheterna till utbildning om studenterna fortsätter med sina aktiviteter utomlands.
– Dessa skrämselförsök kommer från tjänstemän i den kinesiska regeringen, säger Bergmann till Deutsche Welle.
Onlineövervakning genom Wechat
Mycket tyder på att den kinesiska statsägda appen Wechat – en gratis app för meddelanden och samtal – vidarebefordrar användardata till regeringen i Peking. Bergmann uppger att det finns fall där konton har stängts ned och innehåll blockerats efter att människor har uttalat sig öppet om protester. Amnesty uppmanar universitet och regeringar att införa psykologiskt stöd, rådgivning och ekonomiskt bistånd för drabbade studenter eftersom en del isolerar sig och blir deprimerade.
Noter
- https://www.dw.com/en/amnesty-international-increased-repression-against-chinese-students-abroad/a-69049796
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt