Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Tidigare i veckan drabbades Dubai av massiva översvämningar. Enligt regeringen handlar det om det kraftigaste regnvädret på 75 år i den annars så torra staden. Skyfallet ledde till att en av världens mest trafikerade flygplatser stängde, bilister satt fast i sina fordon och tjugo människor omkom. I samband med kaoset har det spridits teorier på nätet om att skyfallet orsakats av så kallad molnsådd – en teknik som bygger på att kemiska ämnen sprids i luften i syfte att påverka molnen eller framkalla regn. Nu avfärdar klimatforskare att molnsådd var orsaken till regnovädret, rapporterar The Guardian.1
Förenade Arabemiraten har använt molnsådd sedan 1990-talet genom att använda flygplan som sprutar in salt i molnen. Men Förenade Arabemiraten är inte ensamt om metoden. Flera länder runt om i världen använder tekniken, vanligtvis i områden som drabbas av torka.
I ett uttalande säger National Center of Meteorology (NCM), som övervakar molnsådd i Förenade Arabemiraten, att det inte är molnsådd som orsakat skyfallet. Även Maarten Ambaum, professor i atmosfärsfysik på University of Reading i Storbritannien, avfärdar teorin.
– Det är inte realistiskt att skapa skyfall ur moln som normalt inte producerar regn. Du kan inte utveckla en mycket svår storm av det, säger Ambaum.
Experter: Klimatförändringar är orsaken
Klimatforskare pekar istället på att stigande globala temperaturer, orsakade av människan, kan leda till extrema väderförhållanden – inklusive kraftig nederbörd.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt