Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Somaliska pirater återvänder efter nästan ett decennium

Somaliska pirater är tillbaka. Bilden visar tio tillfångatagna pirater efter att de försökte kapa ett iranskt fiskefartyg utanför Somalias kust. Foto: TT/AP

Somaliska pirater utnyttjar huthirebellernas attacker och återvänder efter nästan tio års frånvaro.

Av Isabel Wedholm | 22 mars 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Samtidigt som huthirebellerna fortsätter att rikta in sig på fartyg i Röda havet dyker nu ytterligare ett hot på haven upp. Förra veckan kapades ett fraktfartyg från Bangladesh och nu har pirater ankrat utanför Somalias kust efter nästan ett decennium av frånvaro, rapporterar Reuters.1

Förra veckan blev det bangladeshiska fraktfartyget Abdullah kapat av ett dussintal somaliska pirater som avlossade varningsskott och tog flera som gisslan. En vecka senare ligger fartyget för ankar utanför Somalias kust. Detta ökar säkerhetshotet som rederier står inför då attackerna från den islamistiska huthirörelsen fortsätter samtidigt som piraterna är tillbaka.

I nästan ett decennium har sjöfarten i stort sett sluppit attackeras av somaliska pirater. Men mellan 2008 och 2014 utgjorde somaliska pirater däremot ett enormt problem som exempelvis 2011 kostade den globala ekonomin drygt 7 miljarder dollar, inklusive hundratals miljoner i lösensummor. De nuvarande piratattackerna är betydligt färre då de framför allt riktar sig mot mindre fartyg, enligt sjöfartsexperter. Men militäroperationen Atalanta (EUNAVFOR) – som kämpar mot pirater – varnar för att monsunsäsongen kan få dem att ta sig längre såväl söder- som och österut.

Inspireras av huthiattackerna

Två somaliska gängmedlemmar uppger att piraterna utnyttjar distraktionen som uppstått efter attackerna från huthirebellerna flera hundra sjömil norrut. En finansiär, som framträder under sitt alias Ismail Isse, säger till Reuters att han hjälpt till att finansiera kapningen av ett annat fartyg i december.

– De tog den här chansen eftersom internationella sjöstyrkor har minskat sin verksamhet utanför Somalias kust, säger Isse.

Säkerhetsexperter menar att det inte finns några bevis för kopplingar mellan somaliska pirater och huthirörelsen. Däremot menar Isse att piraterna har inspirerats av attackerna.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.reuters.com/world/africa/somali-pirates-return-adds-crisis-global-shipping-companies-2024-03-21/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.