Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Tidigare Googleanställd åtalad för stöld av AI-dokument

En tidigare anställd på Google är åtalad på fyra olika punkter för stöld av affärshemligheter. Foto: Paul Sakuma/TT/AP

En kinesisk medborgare åtalas för att ha stulit hundratals AI-dokument under sin anställning på Google samtidigt som han höll sina kontakter i Peking hemliga. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff.

Av Isabel Wedholm | 7 mars 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

En tidigare anställd på Google står åtalad i USA för att ha stulit affärsdokument relaterade till artificiell intelligens (AI). Den kinesiska medborgaren Linwei Ding arbetade dessutom i hemlighet för två kinesiska företag under tiden han var anställd på Google. Nu riskerar han mer än tio års fängelse, rapporterar BBC.1

Det var i onsdags som Ding greps för att ha stulit 500 konfidentiella dokument med information om Googles utveckling av AI. Enligt åtalet anställdes han 2019, och ansvarade för att utveckla programvaran. Under tiden ska han med jämna mellanrum ha överfört filer till sitt personliga Googlekonto.

Dessutom tillbringade Ding flera månader i Kina där han var teknisk chef för ett nystartat techbolag. Som om det inte vore nog, ska han samtidigt ha startat ett eget techbolag – Shanghai Zhisuan Technology – med fokus på AI och maskininlärning, där han själv var vd.

– Justitiedepartementet tolererar inte stöld av av AI och annan avancerad teknologi som kan äventyra vår nationella säkerhet, säger USA:s justitieminister Merrick Garland.

Undanhöll arbetena i Kina

I december förra året upptäckte Google Dings uppladdningar. Kort därpå sa han upp sig. Tre dagar senare upptäckte företaget att mannen även deltagit på en investerarkonferens i Peking för sitt eget bolags räkning. Google stängde omedelbart av Dings åtkomst till företagets it-miljöer, och låste hans dator.

Åklagaren menar att Ding aldrig berättade om sina arbeten för de kinesiska företagen till Google – och inte heller om sina resor till Kina. Vidare säger FBI:s chef Christopher Wray att Dings handlingar är ”den senaste illustrationen av hur långt kinesiska företag är beredda att gå för att stjäla amerikansk innovation”.

Åtalet mot Linwei Ding gäller fyra fall av stöld av affärshemligheter, och han riskerar tio års fängelse och 250 000 dollar i böter på varje åtalspunkt.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68497508

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.