Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Egypten befinner sig i sin värsta ekonomiska kris på årtionden. Landet är djupt skuldsatt, har skyhög inflation och har fått se viktiga inkomstkällor – som turism och sjöfart genom Suezkanalen – strypta på grund av kriget i Gaza.
Regeringen har länge kämpat för att locka till sig storskaliga utländska investeringar för att avhjälpa krisen. När egyptiska ledare i slutet av förra veckan meddelade att Förenade Arabemiraten kommer att investera 35 miljarder dollar genom att köpa upp en halvö vid Medelhavet nära staden Alexandria – drog många därför en lättnadens suck, skriver Deutsche Welle.1 Investeringen är större än hela förra räkenskapsårets utländska direktinvesteringar. Att affären var stor märktes inte minst på Egyptens statsobligationer, som steg kraftigt inför tillkännagivandet.
Ilska bland lokalinvånare
Så vad handlar investeringen om? Jo, om ett byggprojekt i området Ras El Hekma, beläget 200 kilometer väster om Alexandria. Där planerar Förenade Arabemiraten att bygga ”nästa generationens stad” på en yta så stor som en femtedel av Abu Dhabi. Staden ska ha nöjesparker, småbåtshamn, flygplats, bostadsområden och industri. Nu ryktas det om att Saudiarabien ska göra en liknande investering på 15 miljarder dollar vid ett egyptiskt turistmål vid Röda havet, Ras Gamila.
Alla är inte lika entusiastiska över Gulfstaternas investeringar. Lokala protester har hållits av de invånare i Ras al-Hikma som hotas av tvångsförflyttning när affären gått igenom. Andra varnar för att Gulfstaternas ekonomiska investeringar kommer med krav på inflytande. ”Vi har spårat en större aptit från Gulfstaternas sida att utnyttja det inflytande de får genom sin räddningsdiplomati för att säkra en förmånlig tillgång till statligt ägda tillgångar som privatiseras”, säger Hasan Alhasan, expert på Mellanösternpolitik vid International Institute for Strategic Studies.
Den så kallade ”räddningsdiplomatin” har varit ett centralt verktyg i Gulfstaternas utrikespolitik sedan början av 1970-talet. Det innebär att Gulfstaterna köper upp tillgångar i stater som drabbats av ekonomisk kris.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt