Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Engelska kyrkan satsar miljarder på gottgörelse för slaveri

Church of England satsar mer pengar i arbetet för att gottgöra det brittiska slaveriet. Foto: Lefteris Pitarakis/TT/AP.

Förra året insåg Engelska kyrkan med ”stor bestörtning” att man bidragit till den transatlantiska slavhandeln. Nu satsar kyrkan enorma summor för att gottgöra sina historiska oförrätter. 

Av Louise Lennartsson | 5 mars 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Det händer mycket inom Engelska kyrkan. Strax innan jul välsignade den brittiska statskyrkan sitt första samkönade par – de två pastorerna Catherine Bond och Jane Pearce – och nu kommer fler nyheter. 

På måndagen uppmanade en oberoende tillsynsgrupp kyrkan att satsa mer pengar i arbetet för att gottgöra det brittiska slaveriet. Kyrkan menar att de medel på 100 miljoner pund som redan öronmärkts för att ”ta itu med kyrkans tidigare oförrätter” inte räcker. Nu vill man att finansieringen ska tiofaldigas till 1 miljard pund, skriver The Telegraph.1

Inga pengar kan helt och hållet gottgöra de sekellånga effekterna av afrikanskt slaveri. Men detta kommer att visa kyrkans engagemang för att stödja processen för helande och rättvisa för alla dem som påverkats av arvet från slaveriet, sa biskop Rosemarie Mallett på en presskonferens i samband med beskedet.

Stor bestörtning

Det var förra året som organet ”Church Commissioners” – som förvaltar mer än 10 miljarder pund i tillgångar för Church of England – kom fram till att kyrkan historiskt dragit fördel av slaveriet. Bland annat fann man ”med stor bestörtning” att Kyrkans donationsfond investerat betydande summor i South Sea Company, ett handelskompani som skeppade tusentals slavar över Atlanten under 1700-talet. Kyrkan beslutade att stödja samhällen som drabbats av slaveri med 100 miljoner pund i investeringar under nio år.

Exakt vad de ytterligare medel som kyrkan nu skjuter till, kommer att gå till återstår att se. Enligt tillsynsgruppen ska Engelska kyrkan investera i företag som leds av svarta och som fokuserar på utbildning, tillgång till mark och mat.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.telegraph.co.uk/news/2024/03/04/church-england-told-raise-1bn-slavery-fund-wealthy-donors/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.