Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Kina är världens största producent av griskött. Det uppmärksammades förra året i samband med att två enorma höghus med 1,2 miljoner grisar färdigställdes i den kinesiska provinsen Hubei. I dessa byggnader ska djuren leva från födsel till slakt.
Men det är inte bara i höghusen i Hubei som antalet grisar har växt de senaste åren – utan över hela Kina. Landets grisbestånd är 40 procent större idag än 2021, vilket har inneburit kraftigt sänkta fläskpriser, rapporterar Financial Times.1 Som den viktigaste komponenten i Kinas noggrant bevakade konsumentprisindex har fläskpriserna bidragit till den senaste tidens deflation. Kinas konsumentpriser sjönk i januari med 0,8 procent. Bakom siffrorna finns en nedgång på nästan 6 procent i livsmedelspriserna och en 17-procentig prisnedgång på fläskkött.
Oro för deflation
Prisnedgångarna pressar styret i Peking. På måndagen meddelade jordbruksdepartementet att landets riktlinjer för besättningsstorlekar bör ”användas bättre” för att ”förhindra stora fluktuationer i grisproduktionskapaciteten”.
Uttalandet är ett försök att hejda de senaste årens mycket volatila fläskpriser. Mellan 2018 och 2021 drabbades landets grisbesättning av ett utbrott av afrikansk svinpest. Det resulterade i omfattande slakt, högre priser och en satsning på mer produktion – som idag landat i överkapacitet och prisfall.
Överkapaciteten i Kinas grisuppfödningsindustri väntas nu bestå in i det andra kvartalet. Bland annat på grund av uppfödares ovilja att skära ner produktionen och därmed riskera att tappa marknadsandelar.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt