Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Aktiv dödshjälp kan bli tillåtet på brittiska öar

Aktivister demonstrerar för aktiv dödshjälp i Storbritannien, nu kan det snart bli tillåtet på de brittiska öarna. Foto: Matt Dunham/TT/AP.

Schweiz är i dag den vanligaste destinationen för aktiv dödshjälp. Men snart kan det också bli tillåtet på brittiska öarna Isle of Man och Jersey.

Av Isabel Wedholm | 1 mars 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Aktiv dödshjälp kan vara på väg att legaliseras på de brittiska öarna Jersey och Isle of Man, som till stora delar är självstyrande. Detta delvis på grund av en ny rapport från Vård- och omsorgsnämnden i Storbritannien. Nu oroar sig motståndare för att Jersey ska bli det nya Schweiz, rapporterar The Telegraph.1

Schweiz är i dag det enda landet i Europa som tar emot medborgare från andra länder, som vill ha hjälp att avsluta sina liv i förtid.

Frågan om aktiv dödshjälp har varit i fokus i Storbritannien de senaste månaderna efter att journalisten Dame Esther Rantzen – som är allvarligt sjuk i cancer – berättat att hon överväger att avsluta sitt liv på kliniken Dignitas i Schweiz. Beskedet fick oppositionspartiet Labours partiledare Keir Starmer att öppna för att ändra lagen om aktiv dödshjälp.

– Jag applåderar verkligen att det i rapporten görs jämförelser med länder som tillåter aktiv dödshjälp, och att slutsatsen är att palliativ vård förbättras som ett resultat, säger Dame Esther Rantzen.

Lagförslaget skulle endast gälla för de som bor på Jersey och Isle of Man sedan minst ett år tillbaka. Dessutom förväntas den skotska liberaldemokraten Liam McArthur presentera ett eget lagförslag om aktiv dödshjälp senare i år.

Stor andel britter tar sig till Schweiz

I dag är aktiv dödshjälp förbjudet i England, Wales och Nordirland. Den som bryter mot lagen riskerar fängelsestraff på upp till 14 år. Nästan femton procent av alla fall av aktiv dödshjälp på kliniken Dignitas i Schweiz utgörs av personer från Storbritannien.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.telegraph.co.uk/news/2024/02/29/assisted-dying-increasingly-likely-legal-britain-euthanasia/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.