Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Har du märkt att chokladen har blivit dyrare? Då är du inte ensam. Många varor har blivit dyrare på grund av inflationen, men priset på kakao har ökat i ännu snabbare takt och var dubbelt så högt i början av det här året som det var under andra halvan av 2022. För globala chokladproducenter, som Hershey’s och Mondelez, har det inneburit nedskärningar och minskade vinster, samtidigt som priserna har höjts till kunden. The Economist har gått igenom orsakerna till kostnadsökningarna.
Kakao odlas till största delen i Västafrika, där Ghana och Elfenbenskusten står för 60 procent av hela världens produktion. På grund av klimatförändringarna har det blivit både varmare och våtare i området – förra året föll det mer regn över Elfenbenskustens odlingar än på 20 år, vilket ledde till en sämre skörd. I år har det i stället varit torka som slagit hårdast mot kakaoodlingarna.
Investeras inte i kakaoodlingar
Andra faktorer som är specifika för chokladindustrin har också bidragit till att höja priserna. Två trädsjukdomar som drabbar kakaoträd har fått särskilt stor spridning i just Västafrika. Dessutom är marknaderna i de afrikanska länderna hårt reglerade med små marginaler för kakaobönder, vilket gör det svårare att investera i att förbättra odlingarna.
Noter
- https://www.economist.com/graphic-detail/2024/02/28/why-chocolate-is-becoming-much-more-expensive
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt