Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Sedan andra världskriget tog slut har nedrustning varit en vägledande princip för Tyskland, och att inneha några egna kärnvapen har inte varit aktuellt. Den förvärrade säkerhetssituationen i Europa har dock fått debatten om hur Tyskland ska avskräcka militära hot som Ryssland att ta fart. Den initierades av finansministern Christian Lindner som reagerade på den amerikanske presidentaspiranten Donald Trumps antydan att länder med låga försvarsutgifter inte kan förvänta sig hjälp från USA i händelse i krig.
Det fick liberalen Lindner, liksom politikerkolleger från såväl kristdemokratiska CDU som socialdemokratiska SPD, att ställa frågan om Tyskland behöver en egen kärnvapenarsenal, oberoende av USA. I dagsläget är den mest utbredda synen i den tyska regeringen att Natosamarbetet är det bästa sättet att avskräcka Ryssland, men det har skett ett tydligt skifte i debatten med fler röster som argumenterar för att verka utanför Natos ramar, skriver Wall Street Journal.1
Kan samarbeta med Storbritannien och Frankrike
I den tyska debatten har egna kärnvapen lyfts fram som en möjlig väg. Ett annat alternativ skulle kunna vara att ingå ett närmare samarbete med kärnvapenmakterna Storbritannien och Frankrike. Under Natos regler får tyska krigsplan använda amerikanska kärnvapen i händelse av krig, men beslutet att använda dem ligger helt och hållet hos USA.
Noter
- https://www.wsj.com/world/europe/germans-debatethe-once-unthinkable-do-we-need-nuclear-weapons-13fa7e68
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt