Men medan Ungerns godkännande av Sveriges Natomedlemskap har varit förstasidesnyheter i Sverige, har frågan i Ungern hamnat i skuggan av en het politisk skandal.
I början av februari briserade nyheten att Ungerns president Katalin Novák förra året benådade en biträdande chef på ett barnhem som hade försökt tysta ner en pedofilskandal. Också dåvarande justitieminister Judit Varga godkände benådningen.
Efter att den ungerska nyhetssajten www.444.hu avslöjat händelsen i början av februari har uppgifterna orsakat turbulens i Ungern. Omkring 50 000 ungrare protesterade på Hjältarnas torg i Budapest. Demonstranterna kastade nallebjörnar för att symbolisera sexutnyttjade barn, och musiker och kändisar talade om barns rättigheter.
– De flesta ungrare har accepterat att det är ekonomisk korruption i Ungern, men att pedofiler går fria från brott är en företeelse som man inte accepterar, säger Anders Blomqvist, Ungernexpert och forskare vid Uppsala universitet.
Både Novák och Varga lämnade sina poster strax efter avslöjandet. Men affären slutade inte där. I förra veckan gick Vargas exman Péter Magyar ut med allvarliga anklagelser om korruption riktade mot Orbán och hans innersta krets. I en 1,5 timme lång tv-intervju berättade han vilka som egentligen styr regeringspartiet Fidesz.
– Det har alltså skakat ganska högt upp. Samtidigt verkar Orbán ha krånglat sig ur detta ganska bra, det finns ingenting som tyder på att hans ställning är hotad, säger Anders Blomqvist.
Påverkan på Natoprocessen
Sedan skandalen briserade har den svenska Natoansökan hamnat i skymundan i ungersk press.
När Orbán i fredags medverkade i radiokanalen Kossuth Radio, strax före presskonferensen om Natofrågan med Ulf Kristersson, lät han pedofilfrågan och barns rättigheter ta upp merparten av intervjutiden.
– Han ägnade någon minut åt kriget i Ukraina och någon minut åt Natofrågan, men hela 16 minuter om hur Ungern skyddar barns rättigheter. Det visar hur viktiga de olika frågorna är i ungersk inrikespolitik, säger Anders Blomqvist.
Bland annat lovade Orbán att ändra grundlagen för att förbjuda benådning av personer som dömts för brott mot barn. ”För pedofilbrottslingar finns det ingen nåd!” sade han.
Anders Blomqvist tror att skandalen kan ha varit till fördel för Sveriges Natoprocess.
– Det har nog inte varit avgörande men däremot har det ökat på pressen på Orbán att få till en positiv avslutning i frågan. Tiden började rinna ut och det fanns inte så mycket mer att krama ut, säger han.
Barns rättigheter är en het fråga
Att pedofilskandalen fått ett sådant genomslag är inte oväntat. Det ungerska styret, med Orbáns parti Fidesz i spetsen, har de senaste åren fört fram idén om Ungern som en ”kristen demokrati”. Man har satt barns rättigheter på agendan och beskrivit pedofili och homosexualitet som ett hot mot ungerska barn.
När Ungern införde den högljutt kritiserade anti-hbtq-lagen år 2021 var barnskyddet ett viktigt argument. Lagen förbjuder ”främjandet av homosexualitet till minderåriga” och innebär bland annat att skolor inte kan använda undervisningsmaterial där homosexuella och transpersoner skildras samt att filmer, reklam, tv-program med homosexuella och transpersoner inte får synas i det offentliga rummet eller visas på tv förrän efter klockan 22.
Samtidigt har pedofili och sexskandaler varit ett återkommande tema i Ungern. Ungerns ambassadör i Peru, Gábor Kaleta, påträffades till exempel år 2020 med tusentals barnpornografiska bilder på sin jobbdator. Året dessförinnan offentliggjordes flera videor där regionen Győrs borgmästare Zsolt Borkai deltar i sexorgier. Och under pandemin greps en parlamentsledamot för Fidesz av polis på en gaysexfest i Bryssel efter att ha brutit brutit mot covid-19-restriktionerna.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt