Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
Är kött som odlats i laboratorium framtiden? Dess förespråkare menar det genom att vara ett mer miljövänligt alternativ till det riktiga köttet. Belackarna hävdar däremot att det rör sig om en artificiell produkt som befinner sig på milsvida avstånd från riktigt kött och som skulle hota sysselsättningen för redan ekonomiskt pressade köttbönder.
I Europa debatteras frågan nu för fullt sedan Italiens konservativa regering utfärdat ett förbud mot labbodlat kött. Ytterligare elva EU-länder (Sverige är inte ett av dem) har ställt sig bakom ett uttalande som menar att labbodlat kött inte är ett ”hållbart alternativ till lantbruksbaserad köttproduktion”, skriver The Economist.1
Fortfarande mycket dyrare än vanligt kött
Tidskriften noterar samtidigt att kontroversen egentligen rör sig på ett hypotetiskt plan. I dagsläget är nämligen det labbodlade köttet inte på långa vägar tillräckligt prisvärt för att på allvar kunna ersätta verkligt kött – och om det inte sker några stora upptäckter inom kort lär det förbli så.
Noter
- https://www.economist.com/europe/2024/02/15/europe-decides-it-doesnt-like-lab-grown-meat-before-its-tried-it
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt