Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Somalier slåss för Ryssland:
”Vandrande kött”

Collage: Ducktape.

Den ryska krigsekonomin går på högvarv. Nu kommer rapporter om nya grupper av utländska soldater som lurats till fronten.

– Under de senare två till tre månaderna har vi sett många indiska, pakistanska och somaliska stridande på den ryska sidan, säger frivillige soldaten ”Helge” i Kvartals Djupet. 

Av Louise Lennartsson | 21 februari 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I helgen är det exakt två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig. Trots historiska sanktioner från väst verkar Ryssland inte ha problem att fylla på både materiel och soldater till fronten. 

I Kvartals Djupet, som publiceras på söndag, berättar frivilligsoldaten ”Helge” som just nu befinner sig i södra Ukraina, att han under den senaste tiden har stött på allt fler soldater på den ryska sidan som inte kommer från Ryssland. 

– Under de senare två till tre månaderna har vi sett många indiska, pakistanska och somaliska stridande på den ryska sidan, säger han.

Flera medier rapporterade nyligen om en somalisk soldat som tagits som krigsfånge i Ukraina. Mannen ska enligt Kyiv Post trott att han tagit anställning som vakt vid en militär anläggning i Ryssland. Han ska sedan ha lurats frontlinjen utan sitt samtycke. Mannen berättar att tre indier stred i hans brigad på den ryska sidan. 

Så sent som igår rapporterade The Hindu att tre indier lurats in som stridande soldater i den ryska armén efter att ha anställts som säkerhetsarbetare inom armén under löften om att inte behöva delta i strid.

Gästarbetare och studenter

Överstelöjtnant  Joakim Paasikivi bekräftar att utländska soldater strider på den ryska sidan. Det kan handla om gästarbetare eller studenter som befinner sig i Ryssland. 

– Det är väldigt svårt att säga att detta är en organiserad rekrytering som lett till detta. Det kan lika gärna vara att man tvingar in gästarbetare, säger han till Kvartal. 

Hur rekryteringen av utländska personer går till är alltså inte säkert, men att gästarbetare luras in är ett tillvägagångssätt som beskrivs av flera medier. Radio Free Europe rapporterade förra sommaren att unga män från Centralasien utlovats ryska pass mot att de först tjänstgör ett halvår i Ukraina. 

Förbjuder sina medborgare

Ett antal länder försöker nu hindra sina medborgare från att delta i striderna. Så sent som i januari i år meddelade det nepalesiska utrikesdepartementet att man drar in ryska och ukrainska arbetstillstånd för att hindra att fler nepaleser ansluter sig till kriget. 

Exakt hur många nepaleser som har anslutit sig är oklart, men uppgifter gör gällande att 15 000 nepaleser ska ha anslutet sig till den ryska sidan. Enligt den nepalesiska regeringen ska minst ett dussintal ha stupat.

Enligt Helge som intervjuas i Kvartals Djupet är kompetensen hos de utländska soldaterna i den ryska armen mycket låg. 

– Därför har de hittills inte varit några problem för den ukrainska armén, men de ökar ju antalet soldater på fältet, säger ”Helge”. 

Förra veckan skrev Kvartal om kubaner som slåss för Ryssland.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.