Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Japanska kvinnor har tröttnat på att ta mannens efternamn

En stor majoritet av kvinnorna i Japan väljer mannens efternamn, något de menar försämrar deras karriär. Foto: Hiro Komae/TT/AP.

Gifta par i Japan måste ha samma efternamn – och oftast faller det på kvinnan att byta. Nu stiger missnöjet.

Av Isabel Wedholm | 20 februari 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Japan är det enda landet i världen som kräver att nygifta par har samma efternamn. Det har lett till att 95 procent av kvinnorna tar mannens efternamn, ofta motvilligt, enligt The Guardian. Men nu kan lagen från slutet av 1800-talet förändras efter ett stigande missnöje.

Kontorsarbetaren Akiko Saikawa var en av kvinnorna som bytte namn mot sin vilja och hon beskriver namnändringen som en ”administrativ mardröm”.

– Jag var tvungen att göra klart för arbetsgivarna att jag ville fortsätta namnges med mitt familjenamn på jobbet efter att mitt efternamn hade ändrats till min mans, säger hon.

Kvinnor inom akademin menar att bytet av efternamn försämrar deras karriär eftersom uppsatser som skrevs under flicknamnet inte längre bidrar till deras renommé. Dessutom har det funnits fall där kontrakt inte har godkänts på grund av namnändringen.

”Gammaldags patriarkala strukturer”

Machiko Osawa, professor i arbetsekonomi vid Japan Women’s University, menar att lagen är ett tecken på Japans bristande framsteg inom jämställdhetsfrågor och ett arv från ”gammaldags patriarkala strukturer”. Dessutom hävdar flera företagsledare att den utgör ett hinder för japanska företag som gör internationella affärer. En av dem är Masahiko Uotani, vd för kosmetikaföretaget Shiseido, som säger att han har bevittnat hur kvinnliga chefer har blivit utslängda från hotellrum eller nekats tillträde till möten under affärsresor för att deras legitimation inte har matchat deras efternamn.

Så ser det ut i Sverige

I Sverige ser det annorlunda ut. En ny namnlag trädde i kraft 1982 som gör det möjligt att välja antingen kvinnans eller mannens efternamn, men även kunna behålla sina respektive efternamn. 2020 var det 33 procent av kvinnorna som tog sin mans namn medan 6 procent av männen bytte till kvinnans efternamn. Den största gruppen under det året var dock de som behöll sina efternamn – 44 procent, skriver Institutet för språk och folkminnen (Isof).2

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.theguardian.com/world/2024/feb/20/japan-married-surname-law-change
  2. https://www.isof.se/lar-dig-mer/bloggar/namnbloggen/inlagg/2023-08-24-vilket-eller-vilka-efternamn-valjs-vid-giftermal

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.