Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

En av fyra EU-politiker inblandad i skandaler

Marine Le Pen. Foto: Francois Mori/TT/AP.

Korruption, bedrägeri och sexuella trakasserier – det är några av skandalerna som en fjärdedel av ledamöterna i Europaparlamentet anklagas för.

Av Isabel Wedholm | 5 februari 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 1 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

En fjärdedel av de sittande 705 ledamöterna i Europaparlamentet har varit inblandade i rättsfall eller skandaler. Det visar en undersökning av den journalistiska plattformen Follow The Money och tidningen Le Monde.1 De olika anklagelserna inkluderar bland annat korruption (både mutor och favorisering), bedrägeri, sexuella trakasserier och intressekonflikter. Detta är första gången sådana uppgifter har samlats in på europeisk nivå. Dessutom är resultatet sannolikt en underskattning eftersom inte alla skandaler eller oegentligheter har rapporterats offentligt.

– Att fiffla med bidrag och utgifter är en favoritsysselsättning för många parlamentsledamöter från många partier, säger Nick Aiossa, chef för Transparency International EU.

Sammanlagt 163 parlamentsledamöter var inblandade i de 253 fall som har identifierats och kontrollerats, varav majoriteten gällde handlingar som ägde rum under den pågående mandatperioden. 46 fall var kopplade till mobbning eller sexuella trakasserier  – ett problem som är underrapporterat enligt en tidigare undersökning av Politico.2  Dessa rekordsiffror handlar om både misstankar om lagbrott och missförhållanden.

Radikala högern överrepresenterad

Utredningen visar att Europas högerextrema är berörda i de allvarligaste fallen. Fyra sittande parlamentsledamöter från det franska högerextrema partiet Nationell Samling (RN) har varit inblandade i en omfattande skandal om falska assistentanställningar i EU-parlamentet – inklusive partiets ledare Jordan Bardella. Anklagelsen handlar om att de har använt offentliga medel för att betala för assistenter till ledamöter som uppges ha arbetat för partiet snarare än för parlamentet. Enligt Le Monde är även den tidigare partiledaren Marine Le Pen inblandad i skandalen. Samtliga misstänkta tillbakavisar anklagelserna.

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.lemonde.fr/en/les-decodeurs/article/2024/02/02/one-in-four-meps-are-implicated-in-judicial-cases-or-scandals_6486917_8.html
  2. https://www.politico.eu/article/european-parliament-harassment-intimidation-abuse/

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.