Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Detta kan överskugga OS i Paris: ”Mest spända ögonblicket vi sett”

Paris firar att staden står värd för OS 2024. Foto: Francois Mori/TT/AP.

Om mindre än 200 dagar är det dags för OS i Paris, men de politiska konflikterna tornar upp sig inför spelen.

Av Isabel Wedholm | 31 januari 2024
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Flera politiska problem hotar att överskugga den franska huvudstadens stora fest – kriget mellan Ryssland och Ukraina, Israel-Hamas-kriget, terrorism och en tvist om kollektivtrafiken, rapporterar Politico.1 Ordförande för spelens organisationskommitté, Tony Estanguet, säger att ”det är upp till oss att prata om sport och inte politisera ämnet för mycket”. Men Lukas Aubin, forskningschef vid det franska Institutet för internationella och strategiska relationer, menar något annat. 

– Alla olympiska spel sedan 1896 har varit politiska eller geopolitiska. Detta är förmodligen det mest spända ögonblicket vi har sett sedan slutet av kalla kriget. Så vi kommer att se en mycket politiserad upplaga, förklarar Lukas Aubin.

Transporten är under press

Det har framför allt varit en långlivad diskussion huruvida ryssar och vitryssar ska delta i Sommar-OS. Frankrikes president Emmanuel Macron har argumenterat för att låta ryska idrottare delta, men att ingen flagga ska hissas under tävlingen. Men nyligen beslutade bland annat Internationella gymnastikförbundet att ryska gymnaster inte ska få delta. Dessutom hamnade transportministern Clément Beaune och Paris borgmästare Anne Hidalgo i en het debatt strax före årsskiftet efter att Hidalgo sagt att ”kollektivtrafikens infrastruktur inte kommer att vara redo i tid för spelen”. Transportsystemet i Paris är under enorm press där både pendlare och turister klagar över trängsel, dålig turtäthet och bristande renhet, rapporterar France 24.2

– Vi har fortfarande problem med dagliga transportfrågor och vi når inte den komfort och punktlighet som behövs för parisare, menar Anne Hidalgo.

”OS kommer suga för parisarna”

Dessutom har Clément Beaune anklagat Hidalgo för att inte närvara vid kommittémöten som syftade till att diskutera transportinfrastrukturen.

”Mme Hidalgo är inte där, deltar inte i arbetsmöten men har en åsikt för andra. Vilken respekt hon har för våra offentliga tjänstemän och för parisarna!” skrev han på medieplattformen X. 

I ett tidigare uttalande har Beaune sagt att OS kommer att ”suga för parisarna”. Som om det inte vore nog hotar både transportarbetare och polisförbundet att strejka om de inte får bättre arbetsvillkor, vilket skulle skapa kaos i staden. 

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.politico.eu/article/politics-paris-2024-olympics-france-ukraine-israel-hamas/
  2. https://www.france24.com/en/live-news/20231123-paris-transport-will-not-be-ready-for-olympics-mayor

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.