Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Svenske soldaten i Ukraina: “Korruptionen är ett stort problem”

Foto: Libkos/AP.

Krigsmateriel försvinner på grund av korruption. Och soldaterna som ska använda vapensystemen från Väst saknar ofta tillräcklig utbildning – det menar Helge som vid flera tillfällen deltagit som frivillig i kriget på Ukrainas sida. Helge varnar också för att rädsla att pekas ut som ryssvän gör att bilden av hur det går för Ukraina ofta förskönas i Väst. 

– Vi måste öppna ögonen och se vad som händer, säger han i Kvartals Fredagsintervju.

Av Erik Lindberg | 3 november 2023
Erik Lindberg är journalist.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Helge” har i flera omgångar tjänstgjort som frivillig i Ukrainakriget, främst som instruktör. I Kvartals Fredagsintervju säger han att en av hans överordnade uppmanat honom att berätta om sina erfarenheter av kriget.

– Han sa att jag måste berätta om vad som egentligen händer, om hur vi mår. Att jag ska berätta den osminkade bilden när jag kommer hem till Sverige.

De enheter Helge utbildat har lidit stora förluster vilket enligt honom resulterat i en likgiltighet bland de stridande. Och det blir allt svårare att fylla luckorna.

– I dagsläget ligger likgiltigheten som ett täcke över hela armén. Det är ingen som fyller på mellan leden för det finns inga kroppar kvar. Så det soldaterna gör är att gå ut på position ändå. Det spelar ingen roll om det egentligen är en uppgift för ett helt kompani, är det bara femton man går de ut ändå. Ja, det går ju inte bra.

Den demoralisering han upplever i armén förstärks av att krigsmateriel och sjukvårdsutrustning ibland försvinner på grund av korruption.

– Det jag vet är att vapensystem och liknande försvinner. Siffror görs om. Jag hörde om en pall med sjukvårdsutrustning som sålts direkt efter att den levererats till Ukraina.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är lärare vid Försvarshögskolan och har återkommande kommenterat utvecklingen i Ukraina i medierna. Han vill inte specifikt kommentera Helges uppgifter. Han ställer sig dock tvivlande till att korruption skulle ha en stor inverkan på Ukrainas förmåga.

– Av vad jag har sett finns det ännu ingen detaljerad och trovärdig information som säger att korruptionen är storskalig på ett sätt som påverkar krigföringen. Men det betyder inte att det inte förekommer, säger han.

Han poängterar att Ryssland har intresse av att det sprids en bild av Ukraina som korrupt.

– Det är för att Väst ska sluta stödja med vapen. Därför var en av de första saker ryssarna sa efter Hamas terrorangrepp mot Israel, att det skett med ukrainska vapen. Vilket visade sig vara falskt.

Trots riskerna menar Helge att det ligger i ukrainarnas intresse att belysa problemen med korruption.

– De får inte bättre stridsmoral för att vi i Västvärlden pratar om att det är positivt där borta. Det är snarare en tvärtom-effekt. Vi måste öppna ögonen och se vad som händer.

Brist på utbildning

Helge säger också att han ser tecken på att det råder brist på soldater som kan hantera delar av den krigsmateriel som skickats från Sverige och Väst. De enheter som exempelvis använder svenska Stridsfordon 90, har enligt honom inte alltid tillräcklig utbildning.

– Det spelar ingen roll hur bra fordon de har får, de blir ändå utslagna om man inte vet hur de ska användas. Det behövs bra personal bakom ratten. Det är samma med Leopard-stridsvagnarna. Du kan inte dyka upp med fem leoparder och förvänta dig ett bra resultat om du inte bemästrar strid med stridsvagn, säger han.

Journalisten Alex Voronov har erfarenhet av att bevaka Ukrainakriget och är aktuell med boken Blågula kriget – Om svenskarna som slåss för Ukraina. Om det verkligen skulle råda brist på dugliga stridsvagnförare, skulle det ha visat sig i statistiken, menar han:

– De dokumenterade förlusterna av västlevererad utrustning är relativt små. För stridsvagnar och stridsfordon ligger de på 10–15 procent. Det är inte anmärkningsvärda siffror, säger han.

Jag har ofta undrat, var fan är skjutjärnen?

Svenske Magnus Ek, tidigare löjtnant vid P10 i Strängnäs, utbildar just nu soldater i Ukraina. Han har arbetat tillsammans med Helge och instämmer i stort i hans bild av problemen som den ukrainska armén brottas med. Vad gäller korruptionen som Helge beskriver säger Magnus Ek att han själv slagits av hur få västerländska vapen han stöter på ute vid fronten.

– Jag har ofta undrat, var fan är skjutjärnen? Jag noterar att de killar jag utbildar i arméförbanden ofta inte har västerländska vapen. De flesta har Kalashnikovs och liknande från forna Sovjet, säger Magnus Ek, trupputbildare i 24:e mekaniserade brigaden i ukrainska armén.

Magnus Ek menar att korruption kan vara en av flera förklaringar till att vapen och utrustning inte kommer fram.

– Amerikanerna har själva medgivit att de har bra koll på utrustningen fram till att den förs in via Polen. Sedan är det svårare, säger han.

Han menar att det finns tre möjliga orsaker:

– En del av det som levererats från Väst kan fortfarande finnas i lager i Polen. En del kan också ha placerats i förråd längre bort från fronten av armén här som säkerhetsåtgärd, ifall Ryssland skulle bryta igenom de ukrainska linjerna. En tredje förklaring kan vara just korruption.

Magnus Ek tycker det är viktigt att situationen i kriget beskrivs som den verkligen är.

– I media är det mycket ”hej och hå”. Det går så bra för Ukraina och ryssen är så dålig. Men fråga infanteristerna här nere som slåss om de tycker att de ryska soldaterna är så dåliga. Det tycker de inte alltid.

För att Ukraina ska segra menar Helge att Sverige och Väst måste överväga att också skicka soldater till kriget.

– Det jag skulle vilja är att politikerna skickar tusen man bara från Sverige.

Samtidigt är han kluven inför vad en sådan eskalering skulle innebära.

– Konsekvenserna av en sådan sak skulle potentiellt vara ödesdigra för civilbefolkningen.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.