Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Svenskt stål skyddar krigsförbrytare i Syrien

Turkietstödda syriska rebeller på patrull med stridsfordonet Otokar Cobra. Källa: skärmdump från Anadolou Post https://www.aa.com.tr/

Under de senaste ett och ett halvt åren har rebeller som stöds av Turkiet begått krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter i Syrien, skyddade av svenskt pansarstål från SSAB. Veckan efter valet i Turkiet har Sverige godkänt tre leveranser av krigsmateriel till det allt mer auktoritära landet, skriver journalisten Wilhelm Jaresand i en granskning för Kvartal.

Av Wilhelm  Jaresand | 27 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det lät som ihållande åska. Det var den 20 januari 2018 och Sipan Can promenerade på en gata i staden Afrin i norra Syrien när han först hörde det. Mullret kom närmre och närmre, tills det kändes i hela kroppen. Han kunde se stridsflygen cirkla lågt över staden och snart var det inte jetmotorernas muller han kände, utan tryckvågor från bomber.

– Bara ljudet från bomberna hade räckt. Efter ett tag påverkar det dig inte bara psykiskt, utan även fysiskt, säger Sipan Can på en knagglig telefonlinje.

I byn Jindires ett par mil därifrån gick Hassan Ivanian och hans fru de 18 stegen mellan bilen och husporten när den första artillerigranaten exploderade på andra sidan gatan. Strax efter föll den andra ner, och den tredje.

– Det var ett helvete. När jag tittade upp mot himlen kunde jag se säkert 20 stridsflyg som sköt missiler och släppte bomber. Det var helt overkligt, säger Hassan Ivanian när vi når honom på telefon.

Turkiet vill skapa buffert

Stridsflygen var turkiska och attacken var inledningen på den turkiska militärkampanj som efter USA:s tillbakadragande i oktober i år fortsatte med ny intensitet.

Målet var då som nu att ”rensa området på terrorister”. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdade att raketattacker mot turkiska gränsstäder utförts från områden i norra Syrien som kontrollerades av den kurdiska YPG-milisen, som Ankara ser som en förlängning av PKK, den terrorstämplade kurdiska gerillan som i tre decennier fört ett lågintensivt krig mot Turkiet. Därför ville Turkiet skapa en tre mil djup säkerhetszon från sin gräns och in i Syrien.

Anklagelserna om raketattacker tillbakavisas av YPG, som hävdar att de varken är en förlängning av PKK eller utgör ett hot mot Turkiet. I Syrien har YPG utgjort huvuddelen av alliansen SDF, som med stöd av USA drev ut terrorgruppen IS från Raqqa, vann slutstriden i Baghuz och fick kalifatet på fall.

Skyddas av svenskt pansarstål

De senaste veckorna har frågan om svensk vapenexport till Turkiet diskuterats hett. Länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland har stoppat vapenexporten till landet och gjort en politisk markering på högsta nivå. Sverige har nöjt sig med att låta myndigheten som administrerar vapenexporten – Inspektionen för strategiska produkter (ISP) – dra in gällande exporttillstånd.

När hanteringen kritiserades av vänsterpartisten Daniel Riazat i EU-nämnden försvarade sig utrikesminister Ann Linde (S), enligt Riazat, med att svensk vapenexport till Turkiet inte används i krigföring och därför skulle det inte hjälpa att stoppa den. 

Men i så fall har utrikesministern fel. Svensk krigsmateriel har använts av syriska rebeller som stöttas av Turkiet. Samma rebeller som FN och Amnesty anklagar för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Dessa rebeller har suttit säkra bakom det svenska pansarstålet Armox från SSAB, som är statligt delägt via LKAB.

Omvärlden reagerade

När den tredje artillerigranaten detonerade förstod Hassan Ivanian vad som höll på att hända och rusade in i huset, upp till lägenheten och drog med sig barnen ner till källaren. Det lilla mörka utrymmet fylldes snabbt till brädden av grannar och där blev de kvar. I tre dagar och tre nätter.

– Andra dagen träffades min lägenhet som ligger högst upp i huset. Röken tog sig ner i källaren. Jag trodde vi skulle kvävas allihop.

När de väl vågade sig ut ur källaren var det inte mycket kvar av byn. Men i utkanten låg några grottor där bönderna förr i tiden hade sina djur. Hassan packade mat och kläder i en väska, samlade ihop familjen och begav sig dit för att ta skydd.

Samtidigt reagerade omvärlden på attacken. Tyskarna, som byggt de stridsvagnar som turkarna använde, avbröt en planerad uppgradering av fordonen. Sverige nöjde sig med att fördöma den militära invasionen. Den svenska vapenexporten nämndes inte, i alla fall inte offentligt.

Efter två månader, hundratals civila dödsoffer och hundratusentals människor drivna på flykt hade Turkiet kört ut kurderna från Afrin. Strax därefter – i april 2018 – skärpte Sverige lagstiftningen kring vapenexporten.1  Regeringen stärkte kraven på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter hos mottagare av svensk krigsmateriel. Några månader senare, efter det tidigarelagda turkiska valet i juni 2018, samlade Erdogan makten så pass tätt kring sig att landet enligt en väl insatt diplomatkälla utvecklades till ”en etablerad diktatur”. En utveckling som utrikesdepartementet, enligt samma källa, varit väl medvetet om under lång tid.

Glapp i lagstiftningen

Veckan efter valet i Turkiet godkände ändå Sverige tre leveranser av krigsmateriel till det allt mer auktoritära landet som var mitt uppe i en militär operation som den svenska regeringen fördömt. Det är anmärkningsvärt, inte minst i ljuset av Sveriges feministiska utrikespolitik. Målet med militäroperationen var att utradera kurdernas uttalat feministiska styre i Rojava. 

Just pansarstål sålt i bulk är undantaget det krav på slutanvändarintyg som hindrar mottagarländer att föra vidare svensk krigsmateriel – enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen ett stort glapp i lagstiftningen. Men att svenskt stål från SSAB skyddar trupper som anklagas för krigsbrott av FN kan knappast vara önskvärt. 

Ändå fortsatte Sverige att godkänna exporten. Turkiets bristande respekt för mänskliga rättigheter och pågående militära invasion av ett grannland hindrade inte.

Från SSAB:s interna presentation.

”Världen tuffaste skyddsplåt”

”Världens tuffaste skyddsplåt” står det på SSAB:s hemsida. Påståendet får stöd av amerikanska arméns forskningslaboratorium ARL, som i en rapport från oktober 2008 fann det svenska stålet så hårt att en helt ny specifikation med två nya klasser fick skapas för att kunna kategorisera Armox egenskaper.

Att Turkiet ville ha just Armox är alltså inte speciellt konstigt, och två källor med insyn i svensk vapenexport bekräftar att det sålts just dit. I ett internt dokument från SSAB som vi tagit del av listas det turkiska stridsfordonet Otokar Cobra som ett av de fordon som bepansrats med Armox.2 Cobran är ett pansarskyttefordon som kan transportera upp till nio soldater och utrustas med allt från tunga kulsprutor och granatkastare till missilsystem för att skjuta ner flygplan och helikoptrar.

I filmer syns stridsfordonet användas av Turkiets rebellgrupper under operationer i Syrien, vilket även bekräftas av flera källor inblandade i striderna i Syrien. Enligt uppgifter från YPG ska stridsfordonet ha överförts till Turkiets syriska rebeller så tidigt som 2016.

En av de rebellgrupper som fått stridsfordonet med det svenska stålet är de så kallade Free Police. Styrkan bildades när Turkiet 2017 tränade syriska rebeller för att agera polis i de områden man lagt under sig. Efter fem veckors utbildning skickades de tillbaka till Syrien, beväpnade av Turkiet och utrustade med stridsfordon med SSAB:s pansar.

I maj 2018 tog Free Police över ansvaret för lag och ordning i Afrin. Något som enligt rapporter från FN och Amnesty fick direkt motsatt effekt. De kurder som inte hade lyckats fly området blev nu utsatta för godtyckliga arresteringar och tortyr. Många försvann spårlöst.

I en FN-rapport från augusti i år berättar en kvinna om sin syster och systerns man.3 Mannen var orolig för att de skulle bli av med sitt hus, så tillsammans tog de sig tillbaka till Afrin. Väl framme visade det sig att deras kvarter användes som turkisk militärbas, och mannen bad en av de väpnade grupperna att ta honom till huset så han kunde titta till det. Det var sista gången han syntes till.

Fortsatta krigsbrott

Sedan dess har situationen blivit värre. En man lämnade Afrin med sin pappa och sin tioårige son för att ta sig till en grannstad, men de kom aldrig fram. Kort därefter släppte en av grupperna under det turkiska paraplyet en film där de tre syns i handfängsel och med ögonen förbundna. Några dagar senare hittades pappan död med tydliga spår av tortyr. Gruppen som kidnappat familjen krävde 10 000 dollar för att släppa barnet och hans farfar. Drygt en månad senare hittades först farfadern och sedan barnet. Även de döda med spår av tortyr.3

I slutet av september publicerade det syriska människorättsobservatoriet SOHR en video där Hamza Mohamed Ali och hans lillebror ses städa toaletter. Free Police hade gripit bröderna på landsbygden utanför Afrin misstänkta för våldtäkt, misstankar som bröderna senare friades från. På videon tvättar pojkarna, som ser ut att vara runt åtta och tolv år gamla, polisstyrkans toaletter med handflatorna.4 Utan handskar. Enligt Hamza beordrade en av poliserna honom att tvätta toaletten med sin tunga. När han vägrade ska polisen ha hotat med eltortyr och därefter ha misshandlat honom.

FN skriver i rapporten från augusti i år att de här fallen inte är undantag, utan tecken på ett sammanhållet mönster. Att situationen i de syriska områden som Turkiet kontrollerar är så pass dålig att kidnappningar, försvinnanden, tortyr, utpressning och lönnmord möjliggörs och till och med främjas.

Rapporten avslutas med att allt pekar på att de väpnade grupperna som är allierade med Turkiet kommer att fortsätta begå krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter – sittandes säkert bakom det svenska stålet.

Utrikesminister Ann Linde har via sin pressekreterare tackat nej till att ge någon kommentar. Artikeln har korrigerats med ett förtydligande. SSAB är statligt delägt genom att statliga LKAB är en större aktieägare, inte genom statligt direktägande. Formuleringen i texten har ändrats till: ”Dessa rebeller har suttit säkra bakom det svenska pansarstålet Armox från SSAB, som är statligt delägt via LKAB.” 

Se noter Visa mindre

Noter

1   https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/10/skarpta-regler-for-vapenexporten/

2, https://kvartal.se/wp-content/uploads/2019/10/Interna-SSAB-presentationen-3.pdf

3, https://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/CoISyria/A_HRC_42_51.docx

4, https://www.ohchr.org/Documents/HRBodies/HRCouncil/CoISyria/A_HRC_42_51.docx

5, http://www.syriahr.com/en/?p=142231

 

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.