Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Varför anklagas brittiska advokater för att vara vänster?

Foto: Pexel.

Det konservativa partiet i Storbritannien har nyligen gått hårt åt ”vänsteradvokater” efter flera uppmärksammade avslöjanden. Labouroppositionen menar att det rör sig om en politisk attack som kan få allvarliga konsekvenser.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Johannes Stenlund | 28 augusti 2023
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
”Lefty lawyers” – vänsteradvokater. Det är epitetet som upprepade gånger har använts av konservativa politiker i Storbritannien för att beskriva delar av landets advokatkår. Redan Boris Johnson uttalade sig kritiskt om ”människorättsadvokater med vänsteråsikter” och menade att de ”stödjer de kriminella gängens arbete”.1 I år har premiärminister Rishi Sunak, inrikesminister Suella Braverman och justitieminister Alex Chalk alla sagt att Storbritannien har ett problem med advokater som låter sina politiska åsikter styra arbetet.2

Gemensamt för dessa uttalanden är att de har med migration att göra. Under de senaste månaderna har debatten dominerats av regeringens plan att skicka asylsökande till Rwanda. Flera domstolar har sagt nej till planen, men Rishi Sunak är mån om att få igenom projektet.

Avslöjade fuskande asylbyråer

Det har också skett flera uppmärksammade avslöjanden i brittiska medier i sommar. När en reporter från The Daily Mail utgav sig för att vara en migrant av ekonomiska skäl som ville betala extra för en falsk asylansökan gick flera asylrättsbyråer med på att ge råd.3 I ett fall sa en advokat att han kunde ”skapa bevis” för att ge ett intryck av förföljelse i hemlandet.

I augusti publicerade sedan The Telegraph en artikel om advokaten och Labourrådgivaren Jacqueline McKenzie som på sociala medier hade firat att en domstol motsatte sig Rwandaplanen.4 I tidningsartikeln, som var baserad på information från de konservativas partikansli, kallar Torypolitiker dessa advokater för ett ”spindelnät av kumpaner” som är lierade med Labourpartiet för att stoppa regeringens migrationsplaner.

Oppositionen hävdar att det delvis rör sig om en politiskt motiverad kampanj för att misskreditera Labourledaren Keir Starmer. Han har själv en bakgrund som advokat och tog sig ibland an hjärteprojekt pro bono – som när han företrädde några miljöaktivister som stämdes av McDonald’s för förtal i slutet av 1990-talet. Själv har Starmer legat lågt den här gången, trots uppmaningar från kolleger att uttala sig. Andra partimedlemmar, som den förre justitieministern Charlie Falconer, har dock sagt att de konservativa riskerar att underminera förtroendet för rättsväsendet genom att försöka plocka poäng på kort sikt.5

Advokatsamfund kritiserar regeringen

Bortom det politiska spelet har Storbritanniens två advokatsamfund, Bar Council och The Law Society, försökt sålla bland granskningarna. De skickade ut ett gemensamt uttalande till stöd för Jacqueline McKenzie och kritiserade regeringens attacker på ”vänsteradvokater”. 

”Det är fel att beskriva advokater som ’vänster’ eller ’aktivister’ på grund av vad de gör för sina klienters räkning. De gör precis vad de ska göra när de spelar sin roll för att säkerställa att rättsstatsprincipen upprätthålls”, skriver de i uttalandet.6

Åsikterna om advokaters politiska sympatier – och huruvida de spelar någon roll – tycks i stort löpa längs partipolitiska linjer.

Samtidigt pekade de på att allvarliga avslöjanden, som att flera människorättsadvokater är villiga att förfalska asylansökningar, inte får sopas under mattan.

Åsikterna om advokaters politiska sympatier – och huruvida de spelar någon roll – tycks i stort löpa längs partipolitiska linjer. Tories hävdar att deras reformer stoppas av jurister med vänstersympatier, Labour ser en politisk attack på ett oberoende rättssystem som för tankarna till Donald Trumps taktik att kritisera amerikanska domstolar. Redan i mars förutspådde Financial Times att de konservativa ville göra ”juridikens politisering” till en valfråga.7 I så fall kommer frågan att fortsätta att vara i strålkastarljuset fram till januari 2025.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.legalcheek.com/2022/06/5-times-the-johnson-government-complained-about-lefty-lawyers/
  2. https://www.theguardian.com/politics/2023/aug/16/tory-party-criticisms-legal-professionals-timeline
  3. https://www.dailymail.co.uk/news/article-12333013/Immigration-law-firms-LIE-authorities-win-asylum.html
  4. https://www.telegraph.co.uk/politics/2023/08/06/labour-race-adviser-boasted-of-stopping-rwanda-deportation/
  5. https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/aug/12/lefty-lawyers-enemies-of-people-upholding-law-a-crime
  6. https://www.theguardian.com/law/2023/aug/16/attacks-lefty-lawyers-abuse-bar-council-chair
  7. https://www.ft.com/content/246232b7-2f83-4698-a2bd-368e396913fe

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.