[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Utan parlör i Rinkeby

Illustration: Han von Corswant.

Folkhemmet skärper tonen för att integrationen ska bli bättre. Fallet Rinkeby visar hur svårt det kan bli.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Cecilia Garme | 6 november 2022
Cecilia Garme är politisk journalist, moderator och fil dr i statsvetenskap.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag åker till Rinkeby för att kolla ett tips och har precis kommit upp med rulltrappan när ett blodigt slagsmål bryter ut längre bort i tunnelbanehallen. Ordningsvakterna kommer rusande och polisen är snabbt på plats. ”Last night in Sweden”, tänker jag.

Tipset visar sig inte stämma, så kan det bli för reportrar ibland. Men när jag ändå är på plats vill jag se mig omkring. Just på grund av ”last night in Sweden”.

Kronjuvelen Rinkeby

Rinkeby lyfts ofta fram som symbol för rättsstatens impotens. Det var i den svensk-somaliska miljön i Rinkeby som gängen Shottaz och Dödspatrullen började skjuta ihjäl varandra 2015. I fjol dog nio personer vid totalt 21 skjutningar i Järva – som även omfattar Tensta, Spånga, Kista, Akalla och Husby. Redan för tio år sedan varnade somalier i Rinkeby själva för de hopplösa integrationsförutsättningarna. ”Kom inte hit. Välj en mindre stad någon annanstans”, var rådet till andra somalier. Men sina egna anhöriga ville många förstås gärna få dit.

Samtidigt är Rinkeby kronjuvelen i det mångkulturella Sveriges skyltfönster, trots skjutningarna. Ingen annan utsatt stadsdel får lika mycket uppmärksamhet. Det är hit Nobelpristagarna åker för att träffa svenska skolelever. Akademiledamoten Per Wästberg har skänkt sin stora samling afrikaböcker till Rinkebys bibliotek. Och rinkebysvenska är inte bara Sveriges mest kända sociolekt och föremål för doktorsavhandlingar. Av den internationella språkforskningen är den rentav definierad som världens första contemporary urban vernacular (CUV), kvalitetsstämplad av en professor vid King’s college. Alla vill så gärna att Rinkeby ska lyckas.

85 procent av stadsdelens befolkning har utländsk bakgrund.

Läs mer Visa mindre