Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika |

“Svärje vännen” – det nya mainstream?

Musikern Peter Jezewski, känd från rockgruppen The Boppers på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg. Foto: Krister Hansson / TT

Utnämningen av Jens Ganman till Årets svensk utlöste en hel del intressanta reaktioner. En av dem var Martina Montelius text i Expressen, en annan Ganmans egen kulturartikel i samma tidning. Min egen text från förra veckan tog också sin utgångspunkt i Årets svensk. Jag gjorde gällande att Fokus utnämning av Ganman snarare var en hyllning till den obekväme som fenomen än – som exempelvis Moa Berglöf, tidigare talskrivare åt Fredrik Reinfeldt, argumenterade för –  “rasisten” som symbol.

Av Jörgen Huitfeldt | 2 februari 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Alltnog, det där hör till det förgångna nu. Men det fanns ett spår i reaktionerna som väcker en större fråga: Har den grupp av invandringskritiker, genuspolitikskeptiker och värdegrundsnihilister numera fel när de tjatar vidare om “åsiktskorridoren” och “PK-etablissemanget”? En växande del i den grupp som ofta utpekas som en del av nämnda etablissemang hävdar just det. Låt mig ta ett illustrativt exempel. Journalisten, författaren och aktivisten Thord Eriksson reagerade på min text “Till de obekväma” på följande sätt på Twitter:

“…’obekväm’? Få går ju i takt med tidsandan lika lydigt som Ganman. Han är opportun och ryggdunkad, inte obekväm. Verkligt obekvämt agerande i Sverige 2020 är t ex att trotsa påbuden uppifrån om att färre människor på flykt ska skyddas.

Läs mer Visa mindre