Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika |

Till de obekväma

Tidningen Fokus har utsett samhällsdebattören Jens Ganman till Årets svensk 2019. Foto: Bookmark förlag.

I veckan bevistade jag magasinet Fokus årliga evenemang ”Årets svensk”. Tidningen visade visst mod redan för 14 år sedan när de återupplivade utmärkelsen som, efter att ha förärats personer som Refaat El-Sayed, Hans Holmér och Ebbe Carlsson, somnade in 1989. Det var året då den som bäst matchade kriterierna hette Christer Pettersson. Därför blev det inget pris.

Av Jörgen Huitfeldt | 26 januari 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Sedan 2006 har Fokus utnämnt Årets Svensk. Bland mottagarna finns personer som Johan Rockström, Robyn, Jonas Gardell och Johan von Schreeb, legendarisk grundare av Läkare utan gränser i Sverige. Som ni märker har det nästan varit en naturlag att den som utses till Årets svensk antingen har varit sommarpratare i P1 eller snart ska bli. Frågan är dock om det sambandet upphör att gälla i och med årets mottagare av utmärkelsen, Jens Ganman. Bevisligen har han inte sommarpratat och sannolikheten för att han kommer att göra det inom de närmaste åren får sägas vara relativt låg. Men fan vet. Ur led är tiden.

För det händer onekligen mycket med det svenska offentliga samtalet nu. En del välkomnar vad de uppfattar som en högre syrehalt i debatten. Andra oroas i lika stor utsträckning. Som Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf som på Twitter konstaterar att det 2015 var flyktingkrisens ansiktslösa hjälte ”Volontären” som fick utmärkelsen och att det 2020 tydligen är ”rasisten”.

Läs mer Visa mindre